Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Aromatična puter-pašteta

Ako ste ljubitelj posebnih recepata, ili želite da probate nešto što se pravi u restoranima s mnogo Mišelinovih zvedzdica, ovo je recept za vas. Nemojte da vas uplaši duga lista sastojaka, sve to može da se nađe, a komplimenti onih koji budu probali ovu paštetu biće sto puta duži od liste sastojaka. Garantovano. Navedene količine dovoljne su kao predjelo za šestoro ljudi. Preporučujemo da odmah napravite duplu meru, da bude za dva-tri dana, jer ova pašteta može u frižideru da stoji nekoliko dana.

 

Sastojci:

  • 200 g lepog putera
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 čen belog luka
  • Manja glavica crnog luka (najbolje da bude onaj crveni, duguljasti)
  • 350 g pileće džigerice
  • 4 prstohvata sušene majčina dušice (ili sveže ako ima – 4 grančice)
  • 1 lovorov list
  • 40 ml konjaka
  • 2/3 kisele pavlake
  • 2,5 kašičice ulja belog tartufa
  • 3 kašike crnog balzamiko sirćeta
  • 250 g malina
  • 2 kašike šećera
  • Sveža kruška, zrelija
  • So, biber

 

Priprema:

Pre nego što priprema počne, potrebno je uraditi tri stvari. Na sitne kockice iseckati crni i beli luk i pileću džigericu očistiti od žilica.

Kada ste to uradili, u tiganju zagrejte 60 grama putera i dve kašike maslinovog ulja pa dodajte pripremljen crni luk. Dinstajte na laganoj vatri da luk tek pomalo zacrvči. Kada postane staklast, dodajte beli luk i čim on pusti miris, dodajte pileću džigericu. Nije potrebno da je usitnite, stavite je u komadima koji su nastali nakon što ste je očistili od žilica.

Nakon 3‒4 minuta dodajte majčinu dušicu i lovorov list. Sve energično mešajte dok džigerica ne pobeli sa svih strana, ali i dalje ne pojačavajte vatru. Primera radi, ako imate ringle s podeocima od 1 do 9, temperatura na podeoku 6 biće sasvim dovoljna. Manje od deset minuta dinstanja biće dovoljno da nestane svaki trag krvi koju džigerica pušta, i to je trenutak da u tiganj dodate konjak. Krčkajte tako još 5 minuta da alkohol ispari i onda dodajte 4 prstohvata soli i 3 prstohvata bibera. Kad sve promešate, probajte tu tečnost iz tiganja. Ne bojte se ako je to malo slanije nego što treba jer će se kasnije sve razblažiti puterom i pavlakom.

Sledeće što treba da uradite jeste da isključite ringlu i iz tiganja izvadite lovorov list, pa sve to prebacite u blender. Što jači blender to bolje, jer će struktura biti penastija. U slučaju da nemate blender, poslužiće i štapni mikser. Ako među kuhinjskim uređajima nemate ni štapni mikser, jedno od ta dva morate pozajmiti.

Dok osnova buduće paštete čeka dalju obradu, u malom tiganju istopite preostali puter. Kada postane tečan, vreme je da počnete s blendiranjem. Kada pašteta počne da se nazire, malo-pomalo dolivajte istopljen puter. Tek nakon toga postepeno dodajte dve pune kašike pavlake. Kada dobijete zadovoljavajuću teksturu, u blender dodajte i ulje od tartufa. Mutite još malo i vreme je za prvu probu. Ukoliko vam nije dovoljno „jaka“, slobodno dodajte ono što mislite da fali. So, biber ili ulje od tartufa. Ipak je sve stvar ukusa. Ni kada budete zadovoljni ukusom, pašteta nije još gotova! Potrebno je da kroz cetku sa sitnom mrežicom protisnete svu paštetu. Ispod cetke stavite činiju i kašikom progurajte smesu kroz nju. Na taj način u cedki će ostati svi sastojci koji se nisu samleli, kao majčina dušica ili poneka žilica iz džigerice.

Ni slučajno nemojte preskočiti ovaj korak, jer bez njega struktura paštete neće biti savršena.

Pašteta je nakon toga gotova i spremna da je stavite u adekvatn sud, koji zatim treba da stavite u frižider na sat vremena, da se malo stegne.

Za to vreme možete iseckati kruške na pločice i napraviti preliv od malina. On se pravi tako što u šerpicu ubacite maline, balzamiko i šećer, i krčate sve dok tečnost ne postane gusta. Vodite računa o balzamiku, jer ako je on slađi, trebaće vam manje šećera. Preliv je gotov kad po dnu šerpice prevučete varajaču i ona ostavi trag.

Za serviranje preporučujemo beli tanjir po kom možete da nakapate sos od malina, na sredinu stavite dve kugle paštete i po njemu pobacate kockice kruške. Pašteta se maže na istostiran hleb.

Prijatno.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli