Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Čajni kolutići

Nekada su čajni kolutići bili vrhunska poslastica i zauzimali centralno mesto na rafovima prodavnica. Onda je konditorska industrija počela da forsira sve slađe i slađe proizvode, a čajni kolutići završili su na dnu rafova, čekajući da ih tu primete oni koji su ih obožavali u detinjstvu. Zato napravite sebi i dragim ljudima domaće čajne kolutiće! Vreme je za čaj, a samim tim i za kolutiće. Kakvom god modlom da ih pravite, biće fantastičnog ukusa.

 

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 150 margarina
  • 200 g šećera
  • 3 jajeta
  • 1 vanil-šećer (ili više, ako volite da jače mirišu na vanilu)
  • ½ kesice praška za pecivo
  • Rendana kora jednog limuna

 

Priprema:

U sud u kom ćete pripremati smesu za kolutiće stavite prosejano brašno i dodajte usitnjen margarin koji je nekoliko sati stajao na sobnoj temperaturi. Mesite lagano uz dodavanje ostalih sastojaka dok ih sve dobro ne spojite i ne dobijete glatko testo.

Kada procenite da je testo gotovo, uvijte ga u providnu foliju i stavite u zamrzivač na 10 minuta. Nakon toga ga rastanjite oklagijom i vadite kalupom po želji. Na pijacama postoje već gotove modle, koje prave rupu u sredini, tako da kolutići izgledaju kao oni iz prodavnice. Naravno, slobodno mašti na volju. Pecite ih u plehu koji ste obložili papirom za pečenje, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, oko 15 minuta. Procenićete po boji kad su gotovi.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli