close

Vojvođanski magazin

Vojvodjanski magazin izlazi jednom mesečno,
1. u mesecu.

Glavni i odgovorni urednik
Ilija Tucić


Marketing
Biljana Stamenković
e-mail: biljana@vm.rs
061 17 33 575

Redakcija
Martin Candir, Tibor Arva, Saša Jovanović,
Milan Trbović, Živan Lazić, Jovan Njegović
Drndak, Dragan Batinić, Marina Luković,
Ivana Sunajko, Atila Kovač, Srđan Janjušević
Nikola Nikšić, Jelena Jovanović, Dragan
Stojanović, Jovana Zdjelarević, Branka Jajić,
Pavle Milivojev, Duška Bajić, Srđan Đurić,
Mia Kuzmanović, Tomo Rakočević, Dragutin
Savić, Stanka Janičić Stepanov

 

Stari nameštaj
Draško Ređep

Grafičko uređenje
Dragan Stanković

Izdavač
d.o.o. Fabrika slova
Petrovaradin, Mažuranićeva 10a
021 500 656
e-mail: redakcija@vm.rs

Direktor
Aleksandra Borđoški

Distribucija
Press International, Novi Sad

Štampa
Rotografika, Subotica

Magazin info

saveti-bener-170px-v2

vm-ilija

Na kioscima

 • z-image00001

  Naslovna: Nika Čolić

  ...
 • z-image00009

  Goran Levi - nade i uspomene

  ...
 • z-image00016

  Krediti - Selo moje malo

  ...
 • z-image00025

  Most - ajde više, "Žeželju"

  ...
 • z-image00029

  Šajkaš - raskrsnica puteva

  ...
 • z-image00038

  Franjevci - vekovi na dlanu

  ...
 • z-image00042

  Ratkovo - bolji od Pikasa

  ...
 • z-image00045

  Vršac - šuška svila

  ...
 • z-image00050

  Ples u ritmu života

  ...

Februarski broj

 • z-image00001

  Naslovna: Nika Čolić

 • z-image00009

  Goran Levi - nade i uspomene

 • z-image00016

  Krediti - Selo moje malo

 • z-image00025

  Most - ajde više, "Žeželju"

 • z-image00029

  Šajkaš - raskrsnica puteva

 • z-image00038

  Franjevci - vekovi na dlanu

 • z-image00042

  Ratkovo - bolji od Pikasa

 • z-image00045

  Vršac - šuška svila

 • z-image00050

  Ples u ritmu života

Pogledajte i ovo

Čador modre boje

Nje više nema – to je bio zvukBranko RadičevićA Kornelije Kovač i Đorđe Balašević to čine...
Full Story >>
made in vojvodina - Jaffa slađa od licence
 • Poslastica iz Crvenke mnogo puta je kopirana, ali poštovaoci nikada ne podležu iskušenju da za manje novca kupe "sličan" proizvod
 • Biskvit fi lovan želeom narandže, preliven čokoladom, prečnika 54 milimetra

K
ao dokaz preduzimljivosti nekolicine privrednika iz Crvenke, 1975. godine, u ovom gradu, osnovana je Fabrika biskvita Jaffa.
Tri godine kasnije, uz licencu engleske kompanije United Biscuits, po recepturi McVitie’s, otpočela je proizvodnja istoimenog keksa. Pune 23 godine, Jaffa keks jedna je od najomiljinijih poslastica sladokusaca širom Evrope.

Postoji zanimljiva priča o tome šta je u stvari Jaffa. Keks ili kolač? Naime, engleski proizvođač ovaj proizvod klasifi kuje kao kolač (cake). Štos je u tome što u Engleskoj obični keksi i kolači preliveni čokoladom nisu oporezovani. S druge strane, keks preliven čokoladom se smatra luksuznom robom i kao takav podleže porezu od 17,5 posto. Mc Vitie’s se zbog toga odlučio da ovaj proizvod predstavi kao kolač. Postavljalo se pitanje «koji su kriterijumi za defi niciju kolača»? Mc Vitie’s su u početku svoj stav branili tako što su napravili veliki Jaffa kolač da bi dokazali da je, u suštini, to samo manja verzija istog.

Naravno, cela priča je morala biti potkrepljena konkretnim dokazima, a presudna je bila različitost svojstava bajatog keksa i svojstava kolača. Proizvođač je tvrdio da kolač, što je bajatiji, postaje tvrđi, dok keks, suprotno tome, što je stariji - to je mekši. U presudnom eksperimentu, Jaffa je ostavljena da se ubajati, poslastica se stvrdnula, pa je sud doneo odluku da je Jaffa - kolač i da ne podleže PDV-u. Kod nas, međutim, nije bilo dilema. Kolač ili keks, Jaffa nikada ne dočeka da se stvrdne. Zato što je njeno osnovno svojstvo da morate da je grickate dok kutija ne ostane prazna.

Popularnost Jaffe dovela je do pojave mnogih kopija. Ipak, pravi poštovaoci Jaffa ukusa nikada ne bi podlegli iskušenju da za manje novca kupe «sličan» proizvod. Jedino je utvrđeno da svaki poštovalac ima samo jedan sebi svojstveni način konzumiranja. Ima onih koji prvo grickaju testo u krug, dok ne ostane samo pomorandža, da se pojede na kraju. Drugi prvo ližu čokoladni preliv. Treći slažu pomorandžine delove iz više kolača jedan na drugi, ili nešto slično. Smatra se izvesnim da su oni koji biskvit smažu u jednom zalogaju – retki, ili nemaštoviti. U svakom slučaju nisu vredni previše pomena u ovom tekstu.

Što se distribucije tiče, ako je o Srbiji reč, Jaffa je sasvim nadomak stopostotne prisutnosti: mali i veliki marketi, benzinske pumpe, trafike...
Kad poželite, Jaffa keks ćete naći u krugu od sto metara, u bilo kom urbanom delu Srbije. Jaffa je ubedljivo najprodavaniji ex-yu proizvod u regionu: čak 40 posto proizvodnje crvenačka fabrika izvozi u Sloveniju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Biskvit filovan želeom sa ukusom narandže, preliven čokoladom, neodoljivog ukusa, prečnika 54 milimetra, pretežni je junak priče o vojvođanskim brendovima.
mr Mirjana Maksimović
 
prelistajte mart 2015.
smart-skola
  
 

Vojvodjanska geografija

 • Ako je verovati jednom ministru (?!) većina nas će još ovaj broj čitati udobno uvaljena u fotelju ili ljuljašku, a nakon toga, krevet, čajevi, maske, briga - grip. Svinjski. Tako je to kad smo ukinuli 29. Novembar, a znalo se šta se tada radi sa svi­njama. U svakom slučaju mir ovih letnjih meseci bliži se kraju. Sreća pa i epidemije imaju svoj kraj. Nadajmo se ne i početak.
  Opširnije...
 •  


  Sećate li se čuvene rečenice „Meni nije važno da li crni čovek svira za belim klavirom ili beli čovek za crnim klavirom, ja samo hoću da slušam muziku i kličnem, bravo maestro“. I možda zato i nije važno da li će Novi Sad biti glavni grad Vojvodine ili neće. I nije važno hoće li statut Vojvodine ikada biti usvojen ako je muzika koju slušamo takva da možemo da uživamo i vičemo „bravo maestro“.

  Opširnije...

 • Bez komentara
  Opširnije...