close

Vojvođanski magazin

Vojvodjanski magazin izlazi jednom mesečno,
1. u mesecu.

Glavni i odgovorni urednik
Ilija Tucić


Marketing
Jelena Božičanin
e-mail: bozicanin.jelena@gmail.com
061/1551-155

Redakcija
Martin Candir, Tibor Arva, Milan Trbović,
Živan Lazić, Jovan Njegović Drndak,
Marina Luković, Atila Kovač, Jelena Jovanović,
Dragan Stojanović, Jovana Zdjelarević,
Pavle Milivojev, Saša Prudkov, Dragutin Savić,
Aleksandar Latas, Anđelka Mali, Milutin Živković,
Čila David, Svetlana V. Ostojić, Alisa Varga,
Sreten Petrović, Lena Lukić, Gorana Petrović,
Dunja Grbin, Milijana Barjaktarević, Bora Otić

 

Stari nameštaj
Draško Ređep

Grafičko uređenje
Dragan Stanković

Izdavač
d.o.o. Fabrika slova
Petrovaradin, Mažuranićeva 10a
021 500 656
e-mail: redakcija@vm.rs

Direktor
Jelena Božičanin

Distribucija
Press International, Novi Sad

Štampa
Rotografika, Subotica

Magazin info

saveti-bener-170px-v2

vm-ilija

Na kioscima

  • web-vojvodjanski-87-komplet Page 01

    Naslovna: Mina Omorac

    ...
  • web-vojvodjanski-87-komplet Page 09

    Milan Vunjak - zrno po zrno

    ...
  • web-vojvodjanski-87-komplet Page 16

    Stara Pazova: baš naše

    ...
  • web-vojvodjanski-87-komplet Page 22

    Mitrovica: Gospođa beba

    ...
  • web-vojvodjanski-87-komplet Page 26

    Kać, blizu al' daleko

    ...
  • web-vojvodjanski-87-komplet Page 31

    Kremacija - i to je život

    ...
  • web-vojvodjanski-87-komplet Page 40

    Vršačka kula - pukao pogled

    ...
  • web-vojvodjanski-87-komplet Page 46

    Biznis: Zakleo se bumbar...

    ...
  • web-vojvodjanski-87-komplet Page 50

    Karving: guli, guli...

    ...

Julski broj

  • web-vojvodjanski-87-komplet Page 01

    Naslovna: Mina Omorac

  • web-vojvodjanski-87-komplet Page 09

    Milan Vunjak - zrno po zrno

  • web-vojvodjanski-87-komplet Page 16

    Stara Pazova: baš naše

  • web-vojvodjanski-87-komplet Page 22

    Mitrovica: Gospođa beba

  • web-vojvodjanski-87-komplet Page 26

    Kać, blizu al' daleko

  • web-vojvodjanski-87-komplet Page 31

    Kremacija - i to je život

  • web-vojvodjanski-87-komplet Page 40

    Vršačka kula - pukao pogled

  • web-vojvodjanski-87-komplet Page 46

    Biznis: Zakleo se bumbar...

  • web-vojvodjanski-87-komplet Page 50

    Karving: guli, guli...

Pogledajte i ovo

Čador modre boje

Nje više nema – to je bio zvukBranko RadičevićA Kornelije Kovač i Đorđe Balašević to čine...
Full Story >>
Sremačke kobasice
Ocena korisnika: / 101
Ja bih to bolje! -> <- Svaka čast, majstore! 
Napisao Administrator   
Mnogi se krajevi sveta hvale svojim kobasicama. Mađarska, Njeguška, Bavarska, Turijska… Sremci imaju mali marketinški problem, jer nisu preterano skloni hvali, ali za mene je sremačka, ili sremska kobasica broj jedan. U svetu.

Naravno da recept ne postoji. Zamislite samo da Sremci mogu da se dogovore oko samo jednog recepta i za mnogo beznačajniju stvar od kobasica. Ipak  svinjokolj i izvesna količina alkohola u krvi glavnog majstora važni su sastojci sremskih kobasica. Što se mesa tiče treba da stavite celu svinju, osim naravno šunki i onoga što se pojede za doručak. Krupna šajbna je obavezna, a ima i fanatika koji tvrde da meso treba seckati nožem na sitne kockice. To ipak zaboravite. E sad, sama smesa, kako sremci kažu, fil za kobasice. Recept koji ja koristim i koji će skoro svi Sremci koji ovo budu čitali prezreti vrlo je jednostavan.  U sremske kobasice idu samo tri začina. So, beli luk i aleva paprika. Tajna je u razmeri. A ona, bar po receptu moje porodice izgleda ovako: Na deset kilograma mesa (80 odsto šarenog mesa i 20 odsto debele slanine) stavi se 120 grama aleve paprike (ljuta ili ne zavisi od ukusa), oko 50 grama što sitnije mlevenog belog luka, ali i to zavisi od ukusa, 180 do 200 grama grama soli i ništa više. Sve se to dobro izmeša i obavezno proba. Tako živo, naravno.

Sastojci:

  • - 8 kg svinjskog mesa
  • - 2 kg slanine
  • - 120 gr ljute aleve
  • - 50 gr belog luka
  • - 180 do 200 gr soli
  • - Venac ljute paprike

Što se tiče soli, tu su odstupanja vrlo mala, jer niko ne voli ni bljutave ni preslane kobasice. Najveće razlike odnose se na alevu papriku i beli luk. Ima i onih koji, tvrdeći da aleva paprika ne daje dovoljnu ljutinu, i u većim količinama šteti kobasicama, posežu za kuvanjem venaca ljutih paprika koje melju i zajedno sa ljutom vodom dodaju u smesu za kobasice. Najveća enigma je zapravo beli luk. Ako ga stavite suviše malo, kobasice neće imati originalni ukus, a ako preterate biće, kako se to kaže, podriguše. Pošto je količina od cele svinje u kobasicama takva da ih ne možete pojesti sveže, prelazimo na fazu dva, a to je dimljenje.
Za to vam treba ili pušnica ili poverljiv čovek koji zna zanat. A on nije jednostavan. Sremske se dime na hladnom dimu, a piljevina koja će im dati najbolju aromu je trešnjevo drvo. Pošto njega nije lako naći, možete da probate sa nekim drugim najbolje sa bukvom ili šljivom. Kako god, samo da nije tzv. kiselo drvo,  jer bi njegov dim mogao da upropasti sav dotadašnji trud. Dva – tri dima i na tavan da mrznu.
Dobre sremačke kobasice velika su nauka.  Verujte.

 
prelistajte septembar 2015.

 

021-18-rodjendan-za-VM
smart-skola
  
 

Vojvodjanska geografija

  • Ako je verovati jednom ministru (?!) većina nas će još ovaj broj čitati udobno uvaljena u fotelju ili ljuljašku, a nakon toga, krevet, čajevi, maske, briga - grip. Svinjski. Tako je to kad smo ukinuli 29. Novembar, a znalo se šta se tada radi sa svi­njama. U svakom slučaju mir ovih letnjih meseci bliži se kraju. Sreća pa i epidemije imaju svoj kraj. Nadajmo se ne i početak.
    Opširnije...
  •  


    Sećate li se čuvene rečenice „Meni nije važno da li crni čovek svira za belim klavirom ili beli čovek za crnim klavirom, ja samo hoću da slušam muziku i kličnem, bravo maestro“. I možda zato i nije važno da li će Novi Sad biti glavni grad Vojvodine ili neće. I nije važno hoće li statut Vojvodine ikada biti usvojen ako je muzika koju slušamo takva da možemo da uživamo i vičemo „bravo maestro“.

    Opširnije...

  • Bez komentara
    Opširnije...