Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Jabuke u šlafroku

Ne tako davno žene su ma­hom bile domaćice, ušuškane u svet neposrednih, svako­dnevnih događanja. Pri­sta­viš ručak, otrčiš do prodavnice po ”ono nešto” što redovno fali… vratiš se, pro­mešaš sadržaj šerpe pa pređeš kod komšinice. Ovaj vid aktivnosti zahtevao je odgovarajuću ”uniformu”. Nju je či­nila nemačka kućna haljina na preklop, takozvani šlafrok. Kultna haljina ne­gdašnjih vremena. Nema stoga ništa logičnije od toga da jabuke koje ste ogrnuli smesom sličnoj onoj za palačinke nazovete – jabuke u šlafroku!

Danas su, naravno, ustuknule u neravnopravnoj borbi sa svim onim kremastim, pufnastim i ko zna kakvim nakinđurenim specijalitetima. Jabuke u šlafroku idu na drugi fazon i – hvataju nas na sentiment.
Miris cimeta, vanile i koječega ne­pogrešivo nas vraća u detinjstvo, među one s kojima nam je svet izgledao mnogo bezbrižniji.
Treba li vam bolji razlog da se bacite na posao…

Priprema: Odvojte žumanca od belanaca. U sud sa belancima dodajte prstohvat soli i umutite šne. Postepeno dodajte pola mere šećera. Kada se šne učvrsti, u drugoj posudi umutite žumanca s ostatkom šećera i vanil- -šećerom i spojte ih s belancima. Zatim u to dodajte mleko i kiselu vodu i na kraju, uz lagano mešanje, prosejano brašno, kvasac i koricu limuna. Prekrijte sud čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom jedan sat. U međuvremenu oljuštite jabuke (ili ananas, bananu, breskvu, krušku…) i nasecite na kriške debljine 1,5 cm. Poprskajte ih sokom od limuna. Zatim ulje dobro zagrejte. Da biste znali kada je ulje spremno za pečenje, ubacite u njega komadić svežeg hleba. Ako hleb odmah ispliva (uz mehuriće) i dobije smeđu boju, ulje je spremno za prženje. Kriške voća umačite u testo i pržite svaku turu dok ne porumene. Kolutići moraju da plivaju. Vadite ih rupičastom kašikom i stavljajte na papirni kuhinjski ubrus da se dobro ocede. Pospite šećerom u prahu i cimetom, po želji.

Sastojci:

  • 3 jajeta
  • 200 g brašna
  • 130 g šećera
  • 1 vanil-šećer
  • 80 ml mleka
  • 90 ml kisele vode
  • prstohvat suvog kvasca
  • prstohvat soli
  • narendana korica limuna
  • sok od celog limuna
  • 6 jabuka
  • ulje za prženje

Tekst i Foto: Aleksandra Borđoški-Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli