Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Kineska piletina na Dracin način

Kada je pre tačno 40 godina u Novom Sadu otvoren kineski restoran „Sečuan“ započelo je dugo putovanje u sve radosti ukusa koje donosi ova kuhinja stara oko 7.000 godina. Danas su kineski restorani široko dostupni u gotovo svim gradovima, a sve više je i onih koji kineska jela spremaju kod kuće. Ovo je jedno koga nema u standardnoj restoranskoj ponudi, a izuzetno je ukusno, a kao i mnoga druga kineska jela, sprema se izuzetno jednostavno. Recept smo dobili od našeg prijatelja Dragoljuba koji je izuzetan kulinar.

 

Sastojci:

  •  pileće belo meso bez kosti
  • 3 čena belog luka
  • 1 jaje
  • Malo parče svežeg djumbira
  • So, biber
  • Gustin, brašno
  • Mladi luk
  • Sveža ljuta papričica
  • Srednja glavica crnog luka
  • Paradjz sos, čili sos, soja sos
  • Ulje i sirće

 

Priprema:

Meso isecite na ne baš male kocke, približno 2 sa 2 centimetra. Posolite ga, pobiberite, dodajte kroz gnječilicu propuštena dva čena belog luka, a isto tako i đumbir. Možete naravno sve i da narendate ili jako sitno iseckate. Važno je da beli luk i đumbir puste svoju aromu. Pospite sve to jednom kašičicom gustina i sa isto toliko brašna, pa dodajte jedno jaje i sve dobro izmešajte sa dve viljuške. Neka odstoji u frižideru dva sata, a neće smetati ako stoji i više.

Piletinu izvadite iz frižidera sat vremena pre pripreme, da se malo ugreje.

U posudu za pripremu sipajte ulje i dobro ga ugrejte jer prženje treba da bude „u dubokom ulju“. To podrazumeva da tokom prženja bude prostora između mesa. Kada meso bude zlatne boje, gotovo je, izvadite ga i ostavite na kuhinjski papir da bi se otklonio višak masnoće.

Dok papir upija višak ulja, u tiganj ili vok stavite dve kašike ulja i osrednje ga zagrejte pa stavite jedan čen sitno seckanog belog luka i čim zamiriše, dodajte jedno veće pero mladog crnog luka koje ste iseckali na malu parčad. Pržite sve to 15-ak sekundi pa ubacite četiri koluta ljute papričice, crni luk isečen na četvrtine i izlistan, i sve zajedno, uz mešanje pržite 2-3 minuta. Dodajte malo čili sosa, pola deci paradajz sosa, malo soja sosa i mešajte sve to jedan minut i obavezno dodajte kafenu kašičicu sirćeta.

Tada vratite piletinu i na srednjoj temperaturi mešajte da se lepo sjedini. Ostaje da još dodate pola kašičice gustina razmućenog u malo hladne vode. Dobro promešajte i piletina je gotova. Prilikom serviranja ukrasite mladim lukom, i belim i zelenim delom.

Ako ne želite da ovo jelo bude pikantno preskočite dodavanje ljutih sastojaka.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli