Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Kolenice, kao ispod sača

Ovo što danas objavljujemo više je savet nego konkretan recept. Teleće kolenice nije baš jednostavno naći, ali ako poranite na pijacu, pogotovo vikendom kad tu i tamo ima teletine – imate šanse! Naravno, na isti ovaj način možete spremiti i svinjske kolenice, to je već stvar ukusa. U svakom slučaju, ovaj način pripreme savršeno imitira sač, koji je nemoguće pripremiti u kućnim uslovima. Kad smo već pomenuli sač, treba reći i to da uz krompir i papriku možete staviti i luk, šargarepu, tikvice ili bilo šta drugo što volite, i biće to pravi sač. Još ako imate dobro ohlađeno Dunđerski pivo – užitak će biti za pamćenje!

 

Sastojci:

  • 2 teleće kolenice
  • 1, 2 kg krompira
  • Ulje
  • 2 zelene paprike
  • So, biber

 

Priprema:

Kolenice usolite i pobiberite dva-tri sata pre pečenja. Kada za to dođe vreme, jako ugrejte dva decilitra ulja, a kolenice postavite u posudu u kojoj ćete ih peći tako da ne leže na dnu već da budu malo izdignute. Starinski se to postizalo letvicama, a danas je vrlo zgodno koristiti podmetače za sto od rostfraja, ništa im to neće smetati. Vrelim uljem u tankom mlazu prelijte kolenice sa svih strana kako bi se opna kojom su obavijene kauterizovala, jer će to pomoći da svi sokovi ostanu u njoj. Kad ste to uradili, u posudu u kojoj će se peći naspite vode, s tim da kolenice ne budu u vodi. Prekrijte ih alu-folijom koju ćete dobro prihvatiti za ivice posude kako bi se narednih sat vremena, u rerni koju ste ugrejali na 250 stepeni, kolenice praktično pekle na pari, što je u krajnjoj liniji – efekat sača. Nakon tih 60 minuta izvadite kolenice, skinite alu-foliju, i pored kolenica dodajte krompir. Nemojte se libiti da to bude mladi krompir, mada po većini recepata ide stari. Mi smo probali mladi i odličan je. Ukoliko nemate dovoljno mesta za krompir, slobodno izvadite kolenice i ono na čemu su se pekle, rasporedite krompir po dnu posude i stavite kolenice na njega, sada će on biti držač. Verovatno će biti potrebe da dodate malo tople vode, ali i krompir pospite uljem i izmešajte ga. U principu, ako ste dobro posolili kolenice, nema potrebe da solite krompir. Među krompir stavite i paprike koje ste isekli na krupnu parčad, pustiće divan miris. Smanjite temperaturu rerne na 200 i pecite uz povremeno okretanje dok kolenice ne dobiju lepu boju i krompir bude pečen.

Salata i vino su stvar ukusa. Uz ovakav ručak sve dobro ide.

 

Tekst i foto: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...