Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Paorska mućkalica

Prva asocijacija na mućkalicu je čuveno leskovačko jelo. Ipak, i na ovim prostorima postoji sjajan, vrlo sličan recept. Leskovčani meso za mućkalicu peku na roštilju, ili kako zli jezici kažu – prave je od roštilja koji ostane od juče, dok su vojvođanski paori mućkalicu uvek pravili na šporetima. Nekada smederevcima, danas nekim drugim. U svakom slučaju uživaćete…

Sastojci:

  • 300 g svinjskog vrata bez kosti
  • 250 g ljubičastog luka na kockice
  • 250 g paradjza na kockice
  • 250 g crvene paprike na kockice
  • 3 čena belog luka
  • 1 dl ulja
  • 2–3 lista lovora
  • Tucane ljute paprike po ukusu
  • 2 dl bujona
  • Malo peršunovog lista
  • Malo mladog luka
  • So i biber

Priprema:

U dubljoj posudi ili voku dobro zagrejte ulje i u njemu, na jakoj vatri, oko pet minuta pecite meso isečeno na kocke veličine zalogaja. Kad meso počne da rumeni, dodajte na sitne kockice nasečen luk, prodinstajte malo, pa dodajte na isti način nasečenu papriku. Nakon nekoliko minuta dinstanja dodajte sitno naseckan paradajz (neki ga prvo očiste od ljuske), ubacite lovor i beli luk, po ukusu tucanu ljutu papriku, sve promešajte i posle nekoliko minuta, kad se sve spoji, dodajte bujon. Tek tada posolite i dodajte bibera po ukusu te kuvajte na laganoj vatri četrdesetak minuta. Pre samog serviranja mućkalicu pospite seckanim peršunovim listom i seckanim perima mladog luka.
Prilozi su stvar ukusa – često je to pire ili krompir u gaćama.

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...