Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Požonjske trube

Recepti: Požonjske trube

Ne bojte se što naziv ovog kolača deluje komplikovano. U suštini, predstavljamo vam divne kiflice, koje su u naše krajeve dospele jer se u Beču prave već skoro tri veka. Ta dugovečnost dokazuje njihov kvalitet, s tim da ih tamo zovu „Pressburger Kipferl“, u Slovačkoj su „Bratislavsky ro“, a u Nemačkoj ih po kafeterijama nude pod imenom „Mohnbeugel“. Kod nas su ipak stigle direktno iz Pešte, gde ih i zovu „Pozsonyi kurtos“. Kako bilo – dobro došle. I mala dopuna kad je reč o filu: osim oraha možete ih puniti i makom, kestenom ili nekim džemom koji volite. Od ovog recepta dobićete 32 komada.

Sastojci:

Testo:

  • 450 g brašna T-400 meko
  • 1 prašak za pecivo
  • 50 g šećera
  • 150 g masti
  • 2 cela jajeta (srednje veličine)
  • 3 supene kašike slatke pavlake

Fil:

  • 150 g šećera
  • Vanil-šećer
  • 1 dl mleka
  • 180 g mlevenih oraha
  • 50 g suvog grožđa

Za premazivanje:

  • 1 veće žumance
  • 1 kafena  kašičica mleka

 

Priprema:

Izvadite mast sat vremena pre pripreme testa, da malo smekša. Pomoću multipraktika, miksera ili pak ručno pomešajte brašno i prašak za pecivo, a potom dodajte mast. Ako mesite ručno, strpljivo spojte brašno s mašću. Stvaraće se grumuljice, ali to tako i treba da bude. Nakon toga dodajte jaja koja pre toga treba malo razmutiti viljuškom, a potom i slatku pavlaku. Testo ne sme biti previše meko, već lepo i glatko. Prebacite ga na dasku za mešenje i još malo ga ručno doradite (ako ste koristili mikser), te formirajte loptu. Prekrijte ga čistom krpom ili providnom folijom i ostavite 15 minuta na hladnom mestu (može i u frižider).

Dok se testo odmara, napravite fil. Sve sastojke za fil sipajte u dublju šerpu i na tihoj vatri zagrejte masu mešajući je. Čim počne da se širi miris vanile, možete isključiti ringlu. Mešajte još malo, dok se ringla ne ohladi. Tada ostavite fil da se hladi, a ohlađeno testo stavite ponovo na dasku.

Loptu od testa podelite na četiri dela, i od svake četvrtine formirajte valjak (kao kobasicu). Trudite se da budu otprilike iste debljine i dužine. Svaki valjak podelite na osam jednakih delova, a zatim svaki deo razvucite oklagijom te ga napunite filom, urolajte, i zatvorite krajeve da fil ne iscuri. Oblikujte kiflu kao potkovicu (nekima to liči na vojnu trubu, te je odatle i ime poteklo), i ređajte u pleh za pečenje u koji ste stavili masni papir, ili ga jednostavno premažite puterom.

Kiflice u tepsiji premažite ulupanim žumancetom (uz kašičicu mleka), i ostavite da se osuše. Zatim ih premažite još jednom, izbockajte ih na nekoliko mesta čačkalicom i stavite u zagrejanu rernu. Pecite ih na 180 stepeni sve dok lepo ne porumene.  Ako imate rernu sa ventilatorom, temperatura treba da bude 170 stepeni.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli