Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Praznična ćurka

Aprilska klasa ćurića stasala je za praznične trpeze. Na pijaci potražite domaće, trčeće ćurke, koje nemaju belo meso poput pazinskih, ali imaju možda i najukusnije meso koje se može kupiti kod nas. Ako možete da birate, izaberite ćurku, a ne ćurana, meso im je nešto mekše, pa samim tim i lepše. Uz malo truda oko dekoracije biće to praznična trpeza koja će se dugo pamtiti.

 

Sastojci:

  • 1 ćurka, oko 3–3,5 kg
  • 4 pileće džigerice
  • 1 srednji crni luk
  • 400 grama šampinjona
  • 3 jajeta
  • 3 parčeta hleba
  • cela veza peršunovog lista
  • Malo ulja, so, biber
  • ½ kg kuvanog kestena
  • 250 g mlinaca

 

Očišćenu ćurku, bez glave i šije (njih, uz noge i iznutrice, sačuvajte da pojačate neku juneću supu), posušite papirnim ubrusom ili krpom i dobro posolite iznutra, a suvim začinom (vegeta, kulinat, šta inače koristite) natrljajte je spolja i ostavite u frižideru da prenoći pokrivena providnom folijom.

Sutradan ćurku malo dosolite spolja i napunite nadevom koji se pravi na sledeći način:

  1. Pileće džigerice izgrebite reckavim nožem u dubljem tanjiru. Opnu koju ste skinuli bacite.
  2. Luk iseckajte na što sitnije kockice.
  3. Pečurke operite i isecite na listiće.
  4. U većem tiganju na malo ulja izdinstajte luk, zatim dodajte pečurke, posolite ih i pobiberite, dinstajući sve dok sva voda ne ispari. Tada sa ringle skinite tiganj i ostavite da se malo prohladi.
  5. Dodajte sastruganu džigericu u tiganj sa pečurkama i lukom. U sve to dodajte i dva jajeta, a potom dva parčeta hleba prethodno dobro namočena u hladnu vodu i dobro isceđena.
  6. Smesu dobro posolite, dodajte dosta bibera i iseckanu vezu peršunovog lista.

Dobijena masa treba da bude žitka, ali ne tečna, što možete da kontolišete dodavanjem hleba. Njome napunite ćurku, pažljivo zatvorite otvor kožom ili pomoću malo tanke slanine i čačkalica, i stavite u pripremljen sud za pečenje koji na dnu ima rešetku ili bilo šta drugo što će izdići ćurku od dna. Na dno posude sipajte vode tako da ćurka nema dodir sa njom, a nju „ušuškajte“ u alu-foliju.

  1. Ćurku stavite u rernu koja je prethodno ugrejana na 250 stepeni i pod folijom je pecite sat vremena. Nakon toga skinite foliju i pecite sa svih strana dok ne dobije zadovoljavajuću boju. Povremeno otvarajte rernu da uđe vazduh (mora da se luftira), a usput ćurku prelijte s malo soka od pečenja, kako bi dobila lepu, rumenu boju. Po potrebi dolivajte vode.
  2. Kuvan i očišćen kesten stavite u saft pored ćurke sat vremena pre kraja pečenja, da bi kestenje upilo ukuse.
  3. Kada je ćurka pečena, izvadite je zajedno sa kesetenom na pladanj za serviranje, a u saft dodajte mlince koje ste prethodno poparili vrelom vodom i vratite ih u rernu.
  4. Mlinci su gotovi za desetak minuta, pa ih, uz kesten, servirajte pored vrele ćurke.

Uz dobro, suvo crno vino, uživajte u carskom obedu!

Živeli!

 

Pripremila: Aleksandra Borđoški Karadži

Možda vam se svidi...