Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Princes krofne

Recepti: Princes krofne

Iako su odavno odomaćene na našim stolovima, princes krofne su zapravo francuska poslastica, a širom sveta su poznate pod još jednim imenom – profiterole. Danas ih možete kupiti u marketima za pravljenje u instat varijanti, ali domaće su domaće. S obzirom da im je testo relativno neutralnog ukusa, neki ih čak prave i „u slano“, odnosno pune ih ruskom ili nekom drugom, sličnom salatom. Ipak, prah šećerom posute, s filom koji miriše na vanilu i osnovnim svojstvom – da se „tope u ustima“ – pravi su biser svake ponude. Uživajte.

 

Sastojci:

  • 125 g brašna
  • 250 ml vode
  • 125 ml ulja
  • 4 jajeta

Sastojci za fil:

  • 150 bašna
  • 300 g šećera
  • Litar mleka plus još malo
  • 4 jajeta
  • 2 kesice vanil-šećer
  • Dve kašičice putera

 

Priprema:

Vodu i ulje sipajte u dublji sud i zagrevajte dok ne provri. Sklonite s vatre i dosipajte brašno uz stalno mešanje. Mešajte sve dok se masa ne ujednači, pa ostavite da se hladi. U dobro ohlađenu masu dodajte jaja i mutite mikserom na maloj brzini, jer tako neće biti previše tečno.

Na dobro podmazanu tepsiju, ili još bolje pek-papir, kašičicom ili fišekom napravljenim od neke kese pravite oblike malih krofni.

U međuvremenu rernu zagrejte na 200 stepeni i kada dostigne tu temperaturu, stavite krofnice da se peku. Veoma je važno da tokom pečenja ne otvarate rernu, a samo pečenje traje pola sata.

 

Fil pripremite tako što ćete pomešati brašno i šećer i sjediniti to s malo mleka. Kad dobijete ujednačenu masu, dodajte jaja i dobro promešajte. Bilo bi dobro da vam je u tom trenutku već provreo litar mleka, koje tad treba da sklonite s vatre i u njega lagano sipate smesu koju ste napravili. Vratite posudu na tihu vatru i uz mešanje kuvajte dok ne počne da se zgušnjava. Tada dodajte puter i vanil šećer i kuvajte dok ne postane gusto kao puding.

Kada se fil malo prohladi, presecite krofnice na pola i filujte ih. Na fil možete staviti i umućeni šlag, po želji. Na kraju ih pospite prah šećerom ili rastopljenom čokoladom. Budući da je sezona jagoda pred nama, u neke od njih, kao iznenađenje, ušuškajte male jagode. Neće ništa pokvariti.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški – Karadžić

Možda vam se svidi...