Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Vrat u rerni na Sarin način

Zima je pred vratima, pa nas za roštiljanje vežu samo lepe uspomene. Ipak, to nije razlog da kralja roštilja – svinjski vrat – ne pripremimo na neki drugi način. Recept koji vam danas preporučujemo izuzeto je jednostavan za pripremu, a, kako su to nekada govorile domaćice, vrlo je izdašan. A što je važnije od svega – vrat bude savršenog ukusa i mirisa.

 

Sastojci:

  • 8 komada svinjskog vrata
  • 400 g većih šampinjona
  • 3–4 srednja krompira
  • 4 paprike (dve zelene, dve crvene)
  • 1 srednja glavica luka
  • Mast
  • Suvi začin, so, biber, aleva paprika

 

Priprema:

Dno dublje tepsije veličine rerne premažite tankim slojem masti, kako bi u nju slagali meso koje prethodno treba malo posoliti, pobiberiti i u njega utrljati suvi začin koji i danas mnogi zovu vegeta. Tako pripremljeno meso poređajte u tepsiju (neka bude prostora između šnicli za ostale sastojke) i na svako parče stavite pola supene kašike masti. Očišćene šampinjone i luk začinite suvim začinom, a krompir isecite na kriške, pa na njega stavite „vegetu“ i malo aleve paprike. Sve to poređajte između mesa, na krompir stavite malko masti i zatim preko svega rasporedite posoljenu papriku iseckanu na listiće. Rernu zagrejte na maksimum (250 stepeni) i tek tada ubacite tepsiju, koju ste prethodno zatvorili alu-folijom. Pecite oko 45 minuta, zatim izvadite iz rerne, skinite foliju i ako je meso mekano (probajte viljuškom), vratite u rernu bez folije. Odmah smanjite temperaturu na 220 stepeni i pecite dok voda koju su pustili meso i povrće ne ispari toliko da gornja strana mesa porumeni. Zatim okrenite meso i pecite dok i druga strana ne porumeni. Prilikom svakog vađenja (što češće to bolje) prelijte sve sastojke sokom koji su pustili.

Servirajte uz neku osvežavajuću salatu.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...