Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Faširane šnicle (Ćufte)

Spremaju se brzo i jednostavno, a imaju još jedan kvalitet. Dobre su i hladne, čak i sutradan. Sastavni su deo svake osim vegetarijanskih trpeza. Kada su u sosu češće ih zovu ćufte, mada samo ime i nije tako važno. Važna je njihova jedinstvena aroma koju daju dva luka (crni i beli) koji su obavezni sastojci. Biber im daje pikantnost, a hleb blagost tako da se koliko god jednostavne bile mogu smatrati pravim gurmanlukom. Pirinač, pire ili pržen krompir, grilovano ili bareno povrće kao prilog – nećete pogrešiti.

 

Sastojci:

  • 500 gr mesa od svinjske plećke (jednom mleveno)
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • 1 parče hleba
  • 1 jaje
  • So, biber, brašno

 

Priprema:

U meso staviti celo jaje, sitno seckan crni i beli luk, te parče hleba koje ste prethodno dobro natopili u vodu i dobro iscedili. Pobiberiti i posoliti i sve dobro izmešati. Pustiti da postoji desetak minuta, pa premesiti i praviti male loptice, uvaljati ih u brašno i donekle spljeskati. Faširane šnicle treba peći na toploj, ali ne vreloj masti uz nekoliko okretanja. Količina masti je vrlo bitna. Ne sme je biti ni suviše malo ni suviše mnogo, a pravu meru procenićete tako, što mast treba da bude negde oko polovine faširane šnicle koju ste u nju položili. Želite li da imate ćufte u paradajz sosu, faširane šnicle nemojte peći, već ih stavite u ključali sok od paradajza i dobro prokuvajte. U paradajz sosu ili bez njega,  ćufte prema ukusu, možete posuti iseckanim peršunovim lišćem, a kao prilog najbolje idu krompir ili pirinač.

 

Tekst: Aleksandra Borđoški-Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli