Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

CENTAR ZA KULTURU OPŠTINE ALIBUNAR – VELIK POSAO U MALOJ OPŠTINI

Deset naselja, tri jezika i uslovna geografska skrajnutost, pred one koji se bave kulturom u opštini Alibunar, stavljaju ozbiljan zadatak. Ali upravo su oni najbolji dokaz za tvrdnju da „tamo gde ima volje, ima i rešenja“

Pre nego što se upustite u razgovor sa nekim ko se stara o kulturi u opštini Alibunar, najdobronamerniji savet jeste da se upoznate sa nekoliko podataka koji će vam služiti kao osnovno predznanje. Najpre, ova opština sa oko 17.000 stanovnika ima čak deset naselja. Pri tome su dva mesta, Banatski Karlovac i Vladimirovac veća od samog Alibunara. Ova tri mesta uz Ilandžu, Dobricu i Novi Kozjak imaju većinsko srpsko stanovništvo. Lokve i Nikolinci imaju većinsko rumunsko, a Janošik slovačko stanovništvo. U Seleušu Rumuni čine relativnu većinu. Od najvećeg grada u Pokrajini, Alibunar je udaljen čak 136 kilometara. Najznačajniji saobraćajniji pravac na kojem se nalazi, jeste onaj koji spaja Beograd i Vršac, odnosno Temišvar.

Tek kada sve ovo znamo, stvari postaju jasnije. Mali broj stanovnika raspoređen je na velik broj naselja, pri čemu opštinski centar nije i najveći. Sve aktivnosti moraju biti realizovane na tri jezika a pri tome geografija ne ide na ruku. Među 45 vojvođanskih opština, samo tri su udaljenije od Novog Sada: Kovin, Vršac i Bela Crkva. Shodno tome, sjajan potez učinjen je 2012. godine, kada je spajanjem tri Doma kulture (u Vladimirovcu, Alibunaru i Banatskom Karlovcu) osnovan Centar za kulturu opštine Albunar. Na ovaj način, postalo je lakše koordinirati zahtevan posao, koji se grana u čak pet programskih aktivnosti: Pozorišna delatnost, bioskopske projekcije, organizacija manifestacija, amatersko stvaralaštvo, organizacija pesničkih i književnih večeri.

Kao ustanova kulture bavimo se, pre svega, organizacijom kulturnih manifestacija od značaja za našu opštinu, počev od seoskih slava do izložbi, koncerata, pesničkih večeri i projekcija filmova, kaže nam direktorica Centra za kulturu Olivera Cicović. – Ove godine u fokusu su nam bile radionice za decu i posebno dečije pozorišne aktivnosti koje su, moram napomenuti, za svu decu naše opštine potpuno besplatne jer su naša deca naša najzahvalnija publika, i naša najveća želja je da takva publika što češće posećuje naš Centar za kulturu i naše domove kulture. Uz sve manifestacije namenjene našim najmlađim sugrađanima, posebno one organizovane tokom leta, naša deca na najbolji način provode svoj raspust, ne ispred kompjutera kod kuće, već učeći o našoj tradiciji, kulturi, umetnosti, pozorištu. Tokom leta uz “Dečije kulturno leto” sa radionicama igre, glume, pozorišnim predstavama i uz animaciju dece sa raznim muzičkim i tematskim animatorskim dešavanjima, ističe Olivera.

Kao dokaz svemu rečenom, poslužio je događaj kojem smo i sami bili svedoci. Prilikom jednog od naših odlazak u Alibunar, ispred zgrade Centra za kulturu, zatekli smo troje mladih glumaca kako izvode dečiju predstavu „Aladin i čarobna lampa“ koja će se tokom leta odigrati u svih deset naseljenih mesta. Od Olivere Cicović saznajemo da jedna od najmanjih opština u Vojvodini, ima nesrazmerno veliku kulturnu produkciju. Sasvim sigurno, brojem i kvalitetom značajniju od one u mnogim većim kulturnim sredinama.

– Trudimo se da svake godine uradimo nešto novo. Tokom godine mi realizujemo preko 100 različitih manifestacija, što sami, što u saradnji sa drugim ustanovama i udruženjima. Tako smo ove godine, u saradnji sa Nacionalnim savetom rumunske nacionalne manjine, organizovali četiri koncerta rumunske muzike i folklora, a sa Udruženjem mladih iz Lokava realizovali smo “Festival Dojni”. Trudimo se, takođe, da ravnopravno organizujemo manifestacije po svim selima naše opštine kako se niko ne bi osećao zapostavljenim, naglašava direktorka Centra za kulturu, ponosno ističe Olivera Cicović.

Direktorica Centra dodaje da je ove godine uspela da ostvari jednu od svojih ideja, a to je škola glume za decu, pa je tako Centar za kulturu uz podršku Opštine Alibunar organizovao besplatnu „Letnju dečiju sekciju glume“ tokom letnjeg raspusta, što je završeno predstavom “Sve je pod kontrolom” koju su napravila deca, mladi glumci, polaznici ove škole glume. A mi nabrajamo dalje… „Smotra slikara“ u Alibunaru, „Osmomartovska pesnička susretanja“, „Jesenji pesnički maraton“ zadnje nedelje septembra, „Miholjski susreti sela“, „Dan Miloša Crnjanskog“… samo su  neke od manifestacija koje tokom svake godine realizuje Centar za kulturu opštine Alibunar. Nije bez značaja istaći da se redovno održavaju večernje predstave koje su besplatne za publiku u celoj opštini. Dečije pozorišne predstave održavaju se u svim naseljima, najmanje jednom mesečno.

Ističemo još jednu sjajnu stvar koju smo zapazili. Pored svega što se tiče najmlađih sugrađana i folklor je besplatan za svu decu. Za svaku je pohvalu da ovde imaju preko 300 članova dečije i omladinske sekcije folklora kao i da imaju odličnu saradnju sa kulturno-umetničkim društvima iz cele opštine. Za kraj, nemoguće je izvesti drugi zaključak osim da su sve one teškoće sa početka teksta, ovde pretvorili u sopstvene prednosti.

Tekst: Nada Jokičić
Foto: Edin Hodžić

Projekat sufinansira Opština Alibunar.

„Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“


Možda vam se svidi...

Dobrodošli