Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

KOVAČICA – VAROŠ POD KROŠNJU STALA

Tema ekologije i odnosa prema prirodi, danas je izuzetno popularna. Ovde su o svemu tome, razmišljali mnogo ranije. Tako smo stigli do jedne neobične i hvale vredne zanimljivosti.

U južnom Banatu, ako je tako nešto uopšte moguće izmeriti, svaka krošnja vredi više nego u ostalim delovima Vojvodine. Stvar je jasna. Od kada je sveta i veka, ovde je važila poslovica koja kaže da: „ko nije bio u južnom Banatu, taj ne zna šta je vetar“. Shodno tome, naročito se vodilo računa o zelenim tampon-zonama duž puteva. Svoju ulogu, širu od one uobičajene, igraju i parkovi. A kada smo već kod njih – imamo jedno trik pitanje. Znate li koje mesto u Vojvodini, u samo jednoj ulici, ima pet parkova?

Odgovor glasi: Kovačica.

I to ne bilo kakvih parkova! Ako krenete Ulicom Maršala Tita, polazna tačka biće vam Železnički park. Hodajući dalje, ubrzo ćete naići na drugi, koji nosi neobično ime: Park aktivnosti. Tri ćoška dalje, stižete u centar, kojim dominira raskošni Novi park. A onda, nakon što prođete pored Galerije naivne umetnosti, ulazite u Stari park. Konačno, na mestu na kojem se Ulica Maršala Tita uliva u Janošikovu, nalazi se Gimnazijski park. Ako ste pažljivo brojali, brzo ste shvatili da smo stigli do malo poznate, a velike znamenitosti Kovačice. Ova varoš diči se nečim što nemaju ni dva najveća grada u državi, kakvi su Beograd i Novi Sad, a o manjim mestima da i ne govorimo.

U ovoj razigranoj družbi, nastaloj skladnim odnosom prirode i čoveka, do čega se ovde uvek držalo, izdvaja se naravno park u centru. Zovu ga „Novi park“ pa ćemo se i mi tog imena držati. Svojom ambijentalnom celinom on predstavlja ne samo prirodnu već i kulturno-istorijsku znamenitost. Njime dominira Slovačka evangelistička crkva, koja naredne godine proslavlja dva veka od početka gradnje. Crkva je kompletno renovirana i zbog mnogo čega predstavlja istinsku turističku atrakciju. Izuzetno je akustična, te je u njoj priređeno mnoštvo koncerata. Zanimljivo je da je 1839. godine za potrebe crkve urađena oltarska slika poznatog umetnika Konstantina Danila. Ova slika je jedino njegovo delo koje je naručeno za nepravoslavne hramove i zbog izuzetne umetničke vrednosti pod zaštitom je države. U neposrednoj blizini crkve, a na obodu parka, nalazi se Osnovna škola, a tu su i predškolska ustanova i lepo dečije igralište, te čitava ova zelena oaza u centru varoši, preko čitavog dana vrvi od života.

Kada nastavite niže niz Ulicu Maršala Tita, srešćete još dva parka kojih se ne bi postideo ni jedan Sombor, kao grad koji u ovoj kategoriji voli da se diči prestižnim statusom. Stari i Gimnazijski park u Kovačici, zagolicali bi maštu čak i te i takve, Sombor varoši. I kada je već tako, ostaje pitanje: kako je moguće da reportaže sa ovom temom, koju Kovačica nesebično nudi – gotovo da nigde nema? Paradoks u rangu sjajne anegdote, nalazi se u činjenici, da bi se razlog zbog kojeg ovaj kuriozitet prolazi relativno neopaženo čak i od strane istinskih zaljubljenika u vojvođansku ravnicu, mogao naći u okolnosti da je Kovačica u moderno vreme najpoznatija po jednoj drugoj vrsti parka. I to ni manje ni više, nego po svom – vetroparku. Septembra 2019. pušten je u rad vetropark sa 38 turbina. Koliko je prizor običnom oku impresivan, govori činjenica da svaka turbina ima rotor visok 120 metara. Ako znamo da mu je i prečnik isto toliki, dolazimo do činjenice da je samo jedna „vetrenjača“ znatno većih dimenzija od fudbalskog igrališta! A ovde ih rekosmo, imamo 38 u nizu. E pa kada imate takvu atrakciju, onda podatak da Kovačica u jednoj ulici ima pet  parkova, može da izgubi draž. Ipak, sve se to odnosi samo na putnike koji žele da budu trenutno fascinirani. Oni drugi ostaće zatečeni prizorom u kojem od ranog proleća do kasne jeseni, dok hodate duž čitave varoši imate osećaj da prolazite botaničkom baštom. Lepota ovog mesta tek čeka da bude prepoznata u svojoj punoći. Pažljivi šetač to je već učinio. Uostalom, kakva je to samo dragocenost!

Vredno pomena je i ovo… Na jednom obodu varoši nalazi se železnička stanica i naravno park. A na suprotnom kraju Kovačice, blizu puta kojim idete u pravcu Padine, u produžetku Ulice Maršala Tita o kojoj sve vreme govorimo, nalazi se i Park Jarmočisko, idealan za piknike i obeležavanje praznika. Na taj način, vi ulazite i izlazite iz Kovačice čitavom dužinom, a da u svakom trenutku ili prolazite kroz neki od parkova, ili ga makar vidite pred sobom. E pa neka izađe na crtu još neko mesto, koje raspolaže ovakvim adutom! Vetroparkovi su tehnološko čudo nastupajućeg veka. Ipak, svoju atmosferu i prepoznatljivi šarm varoši koja je „oduvek i zauvek“, Kovačica osim umetnicima koji su joj ime razvejali po čitavom svetu, duguje pre svega svojim parkovima kao svedocima kontinuiteta i trajanja. A ima li od toga ičeg važnijeg!

 


Izvod:

Zahvaljujući kuriozitetu da u samo jednoj ulici ima pet različitih parkova, a da se u njenom produžetku nalazi i šesti, možete ući i izaći iz Kovačice čitavom dužinom, a da u svakom trenutku ili prolazite kroz neki od parkova, ili ga makar vidite pred sobom.


Tekst: Nada Jokičić
Foto: Edin Hodžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli