Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Stanogradnja – U NOVOM VEKU

Nakon Novog Sada i Subotice, Pančevo je po broju stanovnika bez sumnje treći najveći grad u Vojvodini. Aktuelni trend u stanogradnji to dodatno pokazuje

Jedna od konstanti kada se govori o Pančevu jeste njegov urbani razvoj u poslednjih nekoliko godina. Osim što je neprikosnoveno postao treći grad po broju stanovnika u Vojvodini, Pančevo u oblasti stanogradnje beleži nezaustavljivu progresiju. Relativno svež podatak iskazao je da je u jednom trenutku u toku bila izgradnja oko 50 stambenih objekata, dok je još najmanje 15 novih planirano u narednom periodu. Evidentna je i kontinuirano velika potražnja za stanovima, kao i skok cena nekretnina od skoro 50 odsto. Naravno, najpre ćemo pomisliti na mehanički priliv stanovništva iz okolnih manjih gradova i sela. Ipak, u novije vreme, najveći generator čitavog dešavanja jeste sve veći priliv stanovnika iz prestonog Beograda. Još uvek povoljnija cena kvadrata uz niz drugih uslova, privlači sve značajniji broj stanovnika glavnog grada, da „pređu“ Dunav u potrazi za boljim kvalitetom života.

Podaci su neumoljivi. Jedan od njih polazi od činjenice da je Pančevo na 19 kilometara od Beograda. Pa konstatuje da Pančevo ima oko 120.000 stanovnika, 20 vrtića, 10 osnovnih i osam srednjih škola. Do Pančeva se može lakše i brže stići iz centra Beograda nego do mnogih drugih delova grada. Od glavne autobuske stanice u gradu na Tamišu do Pančevačkog mosta u Beogradu stiže se autobusom za oko 25 minuta, a za još 10 do 15 do gotovo svih centralnih destinacija u prestonici. Automobilom je to i značajno brže, a očekuje se i izgradnja planirane obilaznice. Poslednjih nekoliko godina, cena kvadrata u Pančevu porasla je i više od 50 odsto. Cena novogradnje skočila je sa 800 do 950 evra po kvadratu, na 1.100 do 1.400 evra. U Pančevu se i danas, na svakom koraku grade nove zgrade, a da zainteresovanih kupaca ima, pokazuje i to što investitori većinu stanova prodaju i pre završetka izgradnje.

Pančevo ima renoviran sportski centar, velike markete i tržne centre, sve bolju mrežu saobraćajnica, jeftinije usluge u poređenju sa Beogradom. Naravno, uz ovo idu i neželjene okolnosti. Sve izraženiji manjak mesta za parkiranje, gužve u karakterističnim „špicevima“, sve veći pritisak na zdravstvene centre ili predškolske ustanove na primer.

Na ovom mestu svakako, treba podsetiti na „Plan razvoja grada Pančeva 2022-2028“ koji su odbornici Skupštine grada Pančeva usvojili na 22. sednici postavio je pravce razvoja Pančeva u narednih sedam godina.

Ovim strateškim dokumentom kao prioritetni pravci razvoja navode se dalje unapređenje poslovnog ambijenta sa fokusom na domaću privredu i poljoprivredu, zatim ulaganja u infrastrukturu i programe koji unapređuju Pančevo i kvalitet života građana i zelenija i zdravija životna sredina. Ulaganja u infrastrukturu i programe koji unapređuju Pančevo i kvalitet života građana podrazumevaju razvoj programskih i sistemskih rešenja koja podržavaju funkcionalnost infrastrukture i urbanističkog planiranja Grada, zatim izgradnju, rekonstrukciju i obnavljanje infrastrukture i mreža (komunalne, saobraćajne, energetske…) koje podržavaju dinamični razvoj Grada; ulaganja u infrastrukturu i objekte koji doprinose socijalnom razvoju, kulturnom identitetu i kvalitetu života građana Pančeva i razvoj programa i sistemskih rešenja u domenu socijalnog razvoja i kvaliteta usluga lokalne uprave. Zelenija i zdravija životna sredina podrazumevaju unapređenje sistema upravljanja otpadom i činilaca životne sredine, unapređenje kvaliteta vazduha i povećanje površina pod zelenilom i povećanje energetske efikasnosti i stepena korišćenja obnovljivih izvora energije.

Pančevo. Ruku pod ruku sa nastupajućim 21. vekom.

 

Tekst: Nada Jokičić
Foto: Edin Hodžić

 Možda vam se svidi...

Dobrodošli