Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Sufle

Recepti: Sufle

Živimo u vremenima kada je jedan od bitnih elemanata, čak i kad su poslastice u pitanju, brzina pripreme. Sufle se po ovom receptu pravi izuzetno lako i brzo, a fantastičnog je ukusa. Sama reč “sufle” je francuskog porekla i znači “da diše” ili “dah”. Ako ste ikada probali sufle, razumete da mu ime odgovara suštini. Što bi rekli u jednoj staroj reklami – i diše i miriše.

 

Sastojci:

  • 160 g šećera
  • 140 g brašna
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 250 g margarina
  • 4 jajeta

 

Priprema:

U većoj posudi mikserom umutite 160 g šećera i 4 belanceta da se dobije čvrst šne. U predhodno umućen šećer i belanca dodajte  4 žumanceta i 140 g brašna i sve dobro, polako mešajući,  sjedinite.  U manju šerpu stavite malo vode da proključa. U posebnu činiju stavite 250 g margarina i 200 g čokolade za kuvanje (i margarin i čokoladu iseckajte radi bržeg topljenja). Činiju sa margarinom i čokoladom stavite nad šerpu sa ključalom vodom. Mešajte margarin i čokoladu dok se sve ne istopi. Istopljene margarin i čokoladu dodajte u ostatak smese i sve umutite da se dobro sjedini. Sipajte masu jednako u kalupe za pečenje  ( 2/3 kalupa) i pecite  u rerni ugrejanoj na 200 stepeni najviše 7-8 minuta.

Služite suflee odmah po vađenju iz rerne da bi čokolada u sredini bila tečna.

 

tekst: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...