Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Praznična pita od ostataka

Teško je naći kuću u ovim našim krajevima u kojoj se tokom praznika, što su pred nama, baš sve pojede. Obično ostane hrane, a ako vam preostane ćurke ili piletine – evo sjajnog načina da napravite nešto potpuno novo, a veoma ukusno. Vrlo sličan recept ima i Džejmi Oliver, a nama ga je dostavila čitateljka Olivera iz Bečeja. Sad… Olivera ili Oliver, nije ni tako važno, važno je da je jelo sjajno. Savršeno postpraznično jelo.

 

Sastojci:

  • 800 g pečenog ćurećeg ili pilećeg mesa
  • 1,5 kg praziluka
  • 1 litar bujona
  • 200 g dimljene slanine
  • Jedna grančica majčine dušice ili pola kašičice sušene
  • 2 kašike ulja
  • 2 kašike putera
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašike milerama ili pavlake
  • So, biber
  • 1 jaje
  • 1 list lisnatog testa

 

Priprema:

Pre same pripreme odaberite sud koji će biti dovoljno velik da u njega stanu svi sastojci, pre svega praziluk i meso. Nije to mali sud.

Slaninu isecite na kockice i počnite da je pržite. Čim malo zamiriše, dodajte ulje i puter. Kad slanina dobije lepu zlatnu boju, dodajte praziluk isečen tako da je beli deo krupniji, a zeleni sitniji. Dobro promešajte, pa smanjite vatru i poklopite. Uz povremeno mešanje ostavite da se krčka oko pola sata.

Praziluk će svenuti, postaće mek, i tada dodajte meso. Ako ste pravili punjenu ćurku, pa vam je ostalo i punjenja, stavite i to. Koje god meso da koristite, nemojte ga preterano usitniti.

Pošto ste sve spojili mešajući, dodajte dve pune kašike brašna, ponovo dobro promešajte i nalijte vrelim bujonom, nekom supom koja vam je možda takođe ostala od juče ili onom koju ste napravili od kockice. Bilo bi dobro da supa prekrije praziluk i meso. Ponovo promešajte da se sve prožme i pojačajte vatru, pa kad provri, dodajte mileram. Promešajte, kuvajte nekoliko minuta, pa probajte i po potrebi dodajte soli i bibera.

Sledeće je ceđenje. Sitnu cetku, koja se koristi za supu, stavite u neku dubljiu činiju kako bi uhvatili sos i u nju sipajte kompletnu smesu. Pustite da se desetak minuta cedi, a za to vreme odmrznuto lisnato testo rastanjite, uz korišćenje brašna, da se ne bi lepilo, na debljinu od oko tri milimetra, i to na veličinu koja će odgovarati plehu za pečenje ove specijalne pite.
Dobijeni nadev sipajte u pleh, ravnomerno ga rasporedite i na njega, pomoću oklagije, spustite testo i ušuškajte ga sa svih strana.

Težinom noža napravite proreze na testu, zatim ga premažite umućenim jajetom i pecite u rerni koju ste zagrejali na 180 stepeni – oko 30 do 40 minuta, dok testo ne dobije lepu boju.

Dok se pita peče, obarite grašak; ako je zamrznut, kuvajte ga u vodi u koju ste stavili malo soli i bibera, a da bi zadržao boju, stavite i malo soka od limuna i dodajte kockicu putera.

Pitu služite s takvim graškom kao prilogom i po želji prelijte sosom koji ste ocedili.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli