Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Teleća čorba

Tokom hladnih dana najviše prija topla čorba. Još ako nađete mladu teletinu, sasvim je sigurno da se nećete zaustaviti na samo jednom tanjiru. Recept koji vam predstavljamo toliko je dobar, da ako uz čorbu jedete hleb, posle nje vam gotovo ništa više i ne treba. Možda samo jedno Dunđerski pivo.

Sastojci:

  • ½ kg teletine
  • 1 juneća ili teleća kost po želji
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 šargarepe srednje
  • 1 zelen
  • 1 paštrnak
  • 1 krompir (najbolje beli)
  • ¼ celera
  • 2 lovorova lista
  • 1 paprika
  • 1 paradajz
  • Peršunov list
  • So, biber, vegeta
  • Malo ulja

Priprema:

U šerpu od pet litara sipajte ulja toliko da prekrije dno (dve kašike). Zagrejte ga da postane vrelo, pa na njemu propžite teletinu isečenu na kockice veličine nokta (napominjemo da teletinu ne treba soliti). Kada meso pobeli sa svih strana, izvadite ga iz posude i ostavite sa strane. U šerpu dodajte još kašiku-dve ulja, ponovo ga zagrejte i dinstajte jednu glavicu crnog luka isečenu na kockice. Na samom početku  dinstanja malo posolite luk i, čim počne da postaje staklast, dodajte šargarepu, peršun, krompir, beli luk, paštrnak i celer, koje ste prethodno isekli na kolutiće ili kockice; drugu glavicu luka ubacite da se dinsta ucelo. Sve to, uz povremeno mešanje, dinstajte na tihoj vatri kako vam ne bi zagorelo. Kada povrće omekša, odnosno krompir počne da se kruni, dodajte 2 dl vrele vode, sklonite s vatre i delimično propasirajte povrće. Bilo bi idelano da polovinu ispasirate, a da druga polovina ostane u kockicama. Tada vratite meso u lonac, dodajte lovorov list i nalijte vrelom vodom. Posolite po ukusu, dodajte 15-ak zrna bibera i vegetu. Nakon toga u čorbu ubacite ucelo papriku i paradajz (tokom zime koristim paradajz pelat iz konzerve). Čorba se kuva na laganoj vatri 45 minuta, to jest dok se paradajz ne skuva. Gotovu čorbu začinite pavlakom i limunom i ubacite sitno seckanog peršunovog lista po ukusu. Ako volite jači ukus, nakon što nalijete vodu ubacite i jednu juneću ili teleću kost.

 

Tekst i Foto: Aleksandra Borđoški-Karadžić

Možda vam se svidi...