Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Vanil kiflice s orasima

Kulinarski mit tvrdi da su pekari iz Budima, 1683. godine proslavili oslobođenje svog grada od Osmanlija teko što su narednog jutra besplatno delili malo sveže pecivo u obliku polumeseca. Takođe, postoji i priča da su kiflice posute vanil prah šećerom bile deo obroka posade Apola 11, dan pre poletanja na mesec. Srećom, ne morate biti astronaut da se počastite ovim fantastičnim kiflicama. Verujte, pravo su uživanje.

 

Sastojci:

  • 250 gr putera
  • 120 gr šećera u prahu
  • 3 žumanca
  • ½ kašičice praška za pecivo
  • 130 gr mlevenih oraha
  • 40 gr brašna Tip – 400 meko
  • Vanil šećer u prahu za posipanje
  • Mileram po potrebi

 

Priprema:

Omekšalom puteru dodajte prah šećer i mikserom mutite dok ne postane penasto. Onda dodajte prašak za pecivo i žumanca i kada se sve lepo spoji dodajte mlevene orahe (ili mlevene pržene lešnike) i na kraju prosejano brašno. Testo dobro umesite, a ako vam se učini da je pretvrdo slobodno dodajte 1-2 kašike milerama. Testo ostavite da u frižideru stoji 2-3 sata, a može i ceo dan, pa čak i dva. Kada odlučite da pečete kiflice, izvadite testo iz frižidera otkidajte po malo mase i pravite kobasice debljine malog prsta i isecite ih na dužinu od 7 cm. Savijte im krajeve da dobijete oblik mladog meseca i ređajte u tepsiju, na papir za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, deset minuta.
Malo prohlađene kiflice uvaljajte u vanil šećer u prahu.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli