Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Ekologija – ZELENO, VOLEM TE ZELENO

Usred Banata, najmanje pošumljene oblasti u Evropi, Kikinda izrasta u grad koji ne samo da može da se diči svojim zelenilom, već preti da „ugrozi“ slavu, u ovoj oblasti neprikosnovenom Somboru

Pored svojih čuvenih žitelja, Sombor je nadaleko poznat po svom zelenilu i smatra se jednim od najzelenijih gradova u Evropi. Tokom najveće akcije ozelenjavanja grada, Sombor je dobio mladice bođoša (koprivića), koji su doneseni iz doline Misisipija još 1903. godine. Po ulicama i parkovima tek urbanizovanog gradskog jezgra posađeno je više hiljada sadnica ovog, za naše krajeve nesvakidašnjeg i ranije nepoznatog drveta iz porodice brestova, hrapavog i mesnatog lista i prepoznatljivih bobica.

U poslednje vreme, Sombor konkurenciju dobija tamo gde se to najmanje moglo očekivati. Ni manje ni više, nego – u Banatu. U najmanje pošumljenom području, najmanje pošumljene oblasti u Evropi, što Vojvodina nažalost jeste. Na najvećem glasu, svakako je kikindska ulica Generala Drapšina, dugačka oko dva kilometra. Kao što svi znamo, njen drvored je časopis „Arhitektura i dizajn“, stavio na 22. mesto, među 50 najlepših ulica na svetu. I zaista, ona jeste pravi zeleni tunel u najužem centru grada. Drvored je zasađen krajem Drugog svetskog rata i čini ga 389 stabala. Među njima je najviše američkog koprivića, javora i lipe. Predanje kaže, da su stabla dobijena kao uspomena na veliko prijateljstvo između američkog predsednika Ruzvelta i našeg proslavljenog naučnika Mihajla Pupina. O svakom stablu se pomno brine, te poseduje „lični zdravstveni karton“.

Ali to nije sve … Kikinda ima još mnogo zelenih aduta. Još bukvalno desetak ulica u centru grada, ide tragom najčuvenije ovdašnje ulice. Tokom proleća pa sve do Miholjskog leta i pozne jeseni, sve pršti od zelenila. Na mnogim mestima, gotovo je nemoguće sagledati arhitekturu grada od zelenila koje ju natkriljuje. Poslednjih godina naravno, posebna priča je činjenica da između “Starog jezera” i Sportskog centra u Kikindi, na prostoru od oko 15.000 kvadrata žitelji uživaju u pravoj zelenoj oazi, lepom i uređenom prostoru za odmor i rekreaciju. Sređivanje ovog prostora realizovano je zahvaljujući uspešnom prekograničnom projektu Kikinde i Žombolja – „ECOLAKES“. Izgrađene su pešačke staze, dužine oko 700 metara, postavljeni urbani mobilijari: klupe, kante za otpatke, česma. Radovi su podrazumevali i ozelenjavanje čitavog prostora, ukupno 34 vrste lišćarskog i četinarskog drveća i žbunja, uz sadnju travnjaka, izgradnju sistema javnog osvetljenja, sa 50 novih stubnih svetiljki, kao i formiranje nasipa-brda za sankanje i klizanje.  Projekat je predvideo i postavku pet aeratora i izradu studije o podizanju kvaliteta vode u samom jezeru i obodnim kanalima, što podrazumeva analizu kvaliteta vode, identifikaciju svih izvora zagađenja, geomorfološke analize, predlog administrativnih i tehničkih mera, odnosno investicija za trajno unapređenje kvaliteta vode.

I Kikinda se čak ni tu ne zaustavlja. Somboru svaka čast. Ali kada je ekologija u pitanju, Kikinda odavno svoje vrance za trku ima.

Tekst: Nada Jokičić
Foto: Edin Hodžić

 


Projekat se sufinansira sredstvima iz budžeta Grada Kikinda.
„Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“


Možda vam se svidi...

Dobrodošli