Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Ekonomija – SLATKE MUKE

Dok se druge opštine u najvećem broju slučajeva bore da smanje stopu nezaposlenosti, Inđija odavno ima obrnut problem. Iako su u potrazi za poslom ovde stigli radnici iz čitavog sveta, tražnja za njima i dalje je velika

 

Pretposlednjeg dana avgusta, u Inđiji je svečano puštena u rad solarna elektrana japanske kompanije „Tojo Tajers“. Jedan od osnovnih ciljeva za izgradnju sopstvene elektrane za kompaniju „Tojo Tajers“ bio je smanjenje emisije štetnih gasova i doprinos dekarbonizaciji privrede. Ukupno 12.900 solarnih panela proizvodiće preko 8 megavata struje za potrebe proizvodnje guma u ovom pogonu. Podsetimo, ova kompanija zapošljava preko 530 radnika, gume izvozi u ceo svet, a ovim potezom, prelaskom na solarno poslovanje proizvodiće čistu energiju I napraviti značajne uštede. Benefiti su brojni i za lokalnu zajednicu.

I dok se u ogromnoj većini drugih sredina, ovakve vesti dočekuju sa nepodeljenom radošću, u Inđiji koja je odavno lider u oblasti invesicionog ulaganja, ovo je i prilika da se progovori o „slatkim mukama“ koje postaju sve vidljivije. Naime zbog ogromnog obima poslova koje opština pruža, radne snage je sve manje. Ako govorimo o ljudskom resursu, onda treba znati da Inđija na godišnjem nivou ima oko 500 svršenih srednjoškolaca. Kada njima pribrojimo i ono nešto nezaposlenih, dobijamo sasvim solidnu osnovu. Ipak, u skladu sa ovdašnjim investicionim fenomenom, ni to nije dovoljno. Kada su u pitanju inženjeri mašinstva, elektrotehnike ili saobraćaja, kao i stručnjaci neki drugih profila, oni su svakako deficitarni. U nekim oblastima do radnika je teško ili čak nemoguće doći. Na ulicama Inđije sve češće se čuju jezici koji su do juče bili potpuno nepoznati. Neretko, radnici stižu i iz udaljenih zemalja Azije ili nekih uobičajeno egzotičnih destinacija.

Na tragu ove teme, konstatujemo da je Inđija bila i biće otvorena za sve. Ipak, nedavna svečanost bila je prilika da se još jednom podsetimo na reči gradonačelnika Vladimira Gaka koji je svojevremeno izjavio da je zbog punjenja lokalnog budžeta, sa jedne strane, bolje da se zapošljavaju radnici sa prebivalištem na teritoriji opštine Inđija.

-Kada govorimo o naplati poreza, nama bi ostajalo 60 odsto pod pretpostavkom da se pronađe radnik sa prebivalištem u Inđiji. A ako radi recimo radnik iz Pazove ili Rume, nama ostaje samo tri do četiri odsto a ostalo ide mestu prebivališta. – rekao je predsednik Opštine Inđija. – Zbog svega toga, u perspektivi bi idealno bilo da dolaze veći objekti, koji zahtevaju manji broj zaposlenih.

Sagledavajući ono što se u Inđiji čitavu deceniju događa, prvi čovek opštine ima želju da grad, suprotno opštoj tendenciji demografskog pada, dobije još 4.000 stanovnika. Naravno, ovo bi bilo ogroman izazov. Ali, nije li upravo uloga lidera da podstiče inovacije i razvoj novih ideja. A Inđija jeste lider po mnogo osnova.

Kako ovde vole da kažu: „Rešenje uvek postoji. Sve ostalo je samo izgovor“!

Tekst: Nada Jokičić
Foto: Edin Hodžić

 


Projekat se sufinansira iz budžeta Opštine Inđija.
„Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“


Možda vam se svidi...

Dobrodošli