Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Знамените личности – МИСИЈА КОЈА ТРАЈЕ

„Кућа Војновића“ и Завичајно друштво „Ђорђе Војновић“ чувари су пре свега културног наслеђа, којим је један од најзаслужнијих становника у њеној историји, задужио Инђију

Мало је оних који су за Инђију кроз векове, урадили оно што је учинио Ђорђе Војновић. Био је личност у којој се много тога стекло. Ерудита који се бавио економским, друштвеним и националним питањима. Један је од најзаслужнијих за изградњу Соколског дома (данас зграда Културног центра Инђија). Војновић је поседовао велику библиотеку од преко 6.000 књига, укључујући и 70 ретких књига, коју је као легат поклонио Народној библиотеци „Ђорђе Натошевић”. Неколико месеци пре смрти, крајем 1974, Ђорђе Војновић је даровао своју кућу на коришћење општини Инђија, заједно са збирком уметничких слика и предмета. У гласовитој „Кући Војновића“ данас се организују бројне културне манифестације: изложбе ликовних радова уметника, промоције књига и часописа, музичке активности, позоришне представе, семинари, презентације и бројни скупови различитих удружења.

 

На трагу свега што је за Инђију учинио 2004. године основано је Завичајно друштво „Ђорђе Војновић“. За непуних 20 година свог постојања Друштво је постало једном од узданица културног живота у Инђији. Организовало је низ значајних активности, од књижевних и музичких вечери, изложби слика, културно уметничких манифестација, до штампања часописа „Канделабар“. Један од оснивача је био и Димитрије Мита Чортан по којем дечија песничка манифестација данас носи име, а у организацији је Завичајног друштва.

Данас Друштво, на челу са агилном председницом, професорицом српског језика и књижевности Наташом Косановић, броји око 100 активних чланова. У овој години је поред књижевних вечери организовало и читав низ активности које су биле у дијапазону који напросто бар неким од садржаја, мора сваког да задовољи. Па је тако приређено гусларско вече; такмичење рецитатора за средњошколце и студенте Србије; организовало је радионице почетног шивења за ученике основне школе; радионицу израде декора за торте као и радионицу свесног дисања. Ученици инђијске Гимназије су представили знамените личности општине.

У оквиру Друштва је и Кордун, изворна група која на свом репертоару има песме Кордуна и Срема са којима су се представили на Рајцу, у Чонопљи,  Аранђеловцу, Крушедолу, Београду, Инђији, Крчедину, Марадику… То ни издалека није све. Одржане су и вечери јапанске и афричке културе. Монодрама Петра Божовића по тексту Матије Бећковића у организацији Друштва одиграна је у Културном центру.

Преко „Куће Војновића“ и Завичајног друштва његовог имена, мисија Ђорђа Војновића живи и даље. Рођен је поткрај 19. века, живео до позних година оног наредног. Очигледно да је и у овом 21. његова мисија у сигурним рукама.

Не треба сумњати да би се тиме поносио.

Текст: Нада Јокичић
Фото: Един Хоџић и архива Завичајног друштва „Ђорђе Војновић“

Projekat se sufinansira iz budžeta Opštine Inđija.
„Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“


Možda vam se svidi...

Dobrodošli