Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Gulaš čorba

Opšte je mišljenje da je mađarska kuhinja jedna od najboljih na svetu, a njihova gulaš čorba jedan je od stubova tog kvaliteta. Naravno, i ona se priprema na različite načine, a mi vam preporučujemo recept koji je „igra na sigurno“. Zanimljivo je da se ova čorba pravi neljuta, što naravno ne znači da, ako volite ljuto, ne možete pred kraj pripreme dodati neku ljutu papričicu.

Sastojci:

  • 600 g junetine od vrata
  • 1 veliki luk
  • 3 kašike masti
  • ½ kašičice kima
  • 1 čen belog luka zgnječen
  • Aleva paprika, so
  • 1 srednja šargarepa
  • 1 srednji koren peršuna
  • 2 paprike
  • 1 srednji paradajz
  • 2 stabljike celera s lišćem
  • 400 g belog krompira
  • Kašičica suvog začina
  • 2 lista lovora

Knedlice:

  • 1 celo jaje
  • 1 kašika mlake vode
  • 1 kašičica kisele pavlake
  • 1 kašičica ulja
  • 4–5 supenih kašika brašna (zavisi od velične jajeta)

Priprema:
U šerpi za pripremu čorbe (veličine na manjoj od 3 litra) na masti izdinstajte očišćen i na sitne kockice naseckan luk. Kada postane providan, dodajte kim i izgnječen beli luk, pa i to nakratko prodinstajte. Pazite da vam beli luk ne izgori, pa sklonite šerpu s ringle i dodajte meso prethodno isečeno na kocke veličine oko 2 cm i alevu papriku, dobro promešajte pa začinite solju.

Pokrijte poklopcem i ostavite da se lagano kuva, po potrebi dolivajući malo vode. Zatim dodajte korenasto povrće iseckano na kockice, seckane paprike i paradajz narezan na četvrtine, a listove celera tek kada je meso napola skuvano.
Prelijte s 1,5 litara vode, dodajte suvi začin i lovor i kuvajte narednih 15 do 20 minuta. Zatim dodajte oljušten i na sitne kockice iseckan krompir. Kada se meso i krompir skuvaju, dodajte knedlice i kuvajte dok i one ne budu gotove.

Pripema knedlica:
U dubokom tanjiru izlupajte jaje i dodajte kašiku mlake vode. Lupajte viljuškom sve dok ne dobijete penastu smesu, pa lagano umešajte pavlaku. Dodajte ulje i prosejano brašno pa izmešajte da testo postane homogeno. U čorbu koja vri pomoću specijalnog rendla pravite knedlice direktno nad loncem. Kuvajte ih dva do tri minuta pa sknite čorbu s ringle. Ako nemate rendle, vadite knedlice moka kašičicom i jednu po jednu stavljajte u čorbu. Pre nego što počnete, držite kašičicu tridesetak sekundi u čorbi koja vri.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli