Musaka od boranije
Kažu mudri ljudi da uvek treba jesti ono što priroda u tom trenutku nudi. Pošto su pijace pune boranije, evo jednog zanimljivog recepta s ovim ne baš svima omiljenim povrćem. Ipak, čak i ako niste ljubitelj boranije, ovu musaku treba da probate, jer pruža sasvim novu dimenziju u odnosu na klasična jela s ovim povrćem.
Sastojci:
- 1 kg boranije
- ½ kg mesa
- 3 jajeta
- 1 pavlaka
- 2 manje glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- ¼ veze mirođije
- ¼ veze peršunovog lista
- 1 kašika masti
- 1,5 dl mleka
- So, biber, suvi začin, aleva paprika
Priprema:
Boraniju operite, očistite (odsecite krajeve), presecite i po dužini i po širini pa stavite u ključalu vodu koju ste prethodno posolili jednom kašičicom soli. Kada ponovo proključa, barite je samo nekoliko minuta i odmah je procedite. Ostavite proceđenu boraniju da se hladi, a za to vreme sitno iseckajte jednu glavicu crnog i dva čena belog luka. Na masti izdinstajte iseckan i crni i beli luk, da bude staklast, i na to sipajte boraniju. Dinstajte dok boranija ne odmekne, začinite solju, biberom i suvim začinom prema ukusu, pa dodajte sitno seckanu mirođiju. Probajte, i ako ste zadovoljni ukusom, dodajte jedno jaje koje ste prethodno malo izlupali i umešajte ga u boraniju.
Kada ste to završili, počnite da pripremate meso. Iseckajte i drugi luk na sitne kockice, prodinstajte i njega na malo masti i dodajte meso. Dinstatajte dok meso ne promeni boju. Pri kraju posolite, pobiberite i dodajte i tu malo suvog začina, a kad je već skroz gotovo, dodajte tri kašičice aleve paprike i odmah skolinite s vatre da meso ne bi postalo gorko.
Sada su vam svi sastojci spremni i preostaje samo da ih poređate u vatrostalni sud tako što ćete sud namazati s malo masti i na dno sipati polovinu boranije. Na to ide meso i odozgo druga polovina boranije. Preko toga pospite preliv od dva posoljena jajeta koja ste umutili s jednom kiselom pavlakom i malo mleka. Na to dodajte punu kašiku masti i stavite u rernu zagrejanu na 190 stepeni.
Peče se oko pola sata, odnosno dok ne porumeni.