Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Infrastruktura – SIĆI DO REKE

Ispunjava se velika želja Pančevaca. Pred njihovim očima, Tamiški kej, u koji se nije ulagalo od osamdesetih godina, postaće možda i najatraktivniji simbol grada

Tamiški kej je svakako jedan od najprepoznatljivijih simbola Pančeva. Do pre godinu i po dana, on je to bio pre svega u simboličnom smislu. Ipak, utisak koji se sticao šetnjom uz obalu reke, nije odavao sliku takvog značaja. Kej je izgrađen još osamdesetih godina. U periodu dugom četiri decenije, vreme je učinilo svoje. Mnoge javne površine postale su zapuštene. Nije bilo ikakvih značajnijih ulaganja.  A onda su čelnici grada rešili da Tamiškom keju podare novi život. Od marta 2022. do danas, pred očima Pančevaca kej proživljava drugu mladost. Već tada je najavljeno da će se rekonstrukcija i dogradnja keja raditi na potezu od mosta na Tamišu do Brodoremonta. Svetlo dana ugledali su raskošni planovi u okviru kojih bi bili izgrađeni: Novi sportsko-rekreativni tereni, moderna dečja igrališta, nove pešačko-biciklističke staze, sankaonica i skejt park, prostor za kućne ljubimce, prošireni amfiteatar, teatar na vodi, suvenirnica, info-pult… I prionulo se na posao.

Zbog obima radova projekat se izvodi u fazama, kako bi i tokom rekonstrukcije sadržaji na keju bili dostupni građanima i posetiocima. Čitav posao, spektakularnim projektom, biće okončan 2030. godine. U pitanju je  izgradnja pasarele preko Tamiša. Reč je o pešačko-biciklističkoj pasareli koja će omogućiti odlazak u Gradsku šumu. Izgradnja pasarele omogućiće prelazak iz grada na drugu obalu reke Tamiš i obilazak simbola grada Pančeva, a to su kule svetionici, koje su jedinstvene bliznakinje na celom toku Dunava.

Inače, osim zabavno-rekreativnog karaktera Tamiškog keja, ne izostaje ni briga o još jednoj važnoj funkciji. Ne treba zaboraviti da se tamiško priobalje smatra plućima grada. Stoga će u neposrednoj blizini reke biti posađeni poljski jasen, hrast lužnjak, crna jova, bela vrba, a u gornjem delu Potamišja, gde je mogućnost plavljenja mala – mleč, gorski javor i sitnolisna lipa. Očuvanje predeonog diverziteta rečne obale sa šetalištem, deo je projekta vrednog 20 miliona dinara, koji uz lokalnu samoupravu, sufinansiranjem podržava Ministarstvo zaštite životne sredine. Grad Pančevo je za nabavku i postavljanje novih sadnica, zamenu starih i obolelih i uređenje zelenih površina, opredelilo 12, a Ministarstvo ekologije odobrilo osam miliona dinara.

Od starog mosta u Ulici Moše Pijade do parcele Brodoremonta, ukupna dužina šetališta je oko 1.600 metara i zauzima površinu od čak 19.000 kvadrata. Izvedbom čitavog projekta privredni i turistički potencijal grada biće značajno poboljšan. Prihodi lokalne samouprave, znatno uvećani. omogućiće dalja ulaganja u nove projekte i otvoriti nova radna mesta.

Nakon svega, jedno je jasno – Pančevo je sišlo na reku!

Tekst: Nada Jokičić
Foto: Edin Hodžić


Možda vam se svidi...

Dobrodošli