Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Priroda – OVOME SE (MOŽDA) NISTE NADALI

Na samo desetak minuta vožnje od Pančeva, nalazi se ambijent koji se retko vezuje za javnu sliku koju o gradu imamo. Živopisne reke, rečna ostrva, bujna vegetacija kao stanište retkih ptica. Lepo lice Pančeva koje čeka da ga otkrijete.

Neposredna okolina Pančeva živi je dokaz tvrdnje da svaku informaciju, bez obzira koliko nam se ona čini verodostojnom, treba proveriti iz više izvora. Tako je recimo, Pančevo decenijama sinonim mesta koje poseduje tešku industriju sa svim pozitivnim i negativnim okolnostima koje ta činjenica nosi. Petrohemija, rafinerija nafte, fabrika veštačkog đubriva, fabrika za proizvodnju hemijskih sredstava za domaćinstvo… Rojevi fabričkih dimnjaka u večitoj brobi sa ekologijom, čine se tipičnim prizorom ovog grada. I to je ono što manje ili više svi znaju. Ali potrebno je samo malo truda i prići Pančevu sa druge strane. A tu će vas doslovno zaskočiti nešto što ste najmanje očekivali.

Dunav i Tamiš su nešto sa čime govoreći o Pančevu svakako računamo. Ipak, verovali ili ne, to je samo jedan od njegovih aduta. Neposredna okolina grada, raspolaže sa takvim prirodnim potencijalima, da će vam se na mah učiniti da ste se vratili nekoliko vekova unazad. Samo desetak minuta vožnje od rafinerija nafte recimo, već se nalazite u prirodi koja neodoljivo asocira na Vojvodinu kakvu znamo iz drevnih priča i legendi. Samo na tom kratkom potezu od Pančeva do Banatskog Brestovca, sve vreme ste okruženi vodom kojom do tada možda ni imena niste znali. I naravno, u okruženju ste prirode koja vas očarava.

 

Za Park prirode „Ponjavica“ verovatno ste i čuli. Deo reke koji je pod zaštitom u dužini je od 10 kilometara. Dovoljno da na njemu sretnete oko 100 biljnih vrsta, ždrala, čaplju i još 40 vrsta ptica, dok u vodi živi oko 20 vrsta ribe. Šetajući Parkom, gotovo svakim korakom prelazite u neko novo stanište. Čas vam se učini da ste u šumi. Pa u tipičnom močvarnom okruženju. A onda ste u Banatu kakvim ga uobičajeno zamišljate. Pa kada taman pomislite da je to sve, par minuta odatle, stižete do reke za koju osim lokalnih meštana retko ko zna. Hajde da proverimo… Da li ste čuli za Nadelu? Ispravnije je reći da je u pitanju vodotok, duži od 80 kilometara. Izvire u blizini Tomaševca i sve dok se ovde ne ulije u Dunav, skuplja u sebe vode iz pritoka i kanala. Stariji meštani, o Nadeli pričaju kao o nekada moćnoj reci na kojoj se učilo ribarenju i alaskom životu. Nažalost, reka se sve vreme koristi i kao drenažni kanal za otpadne vode iz industrijskih postrojenja. Stoga ekolozi neprestano vode borbu za njeno ozdravljenje. Ali verujte nam na reč… Nadelu i ovakvu kakva jeste, treba videti i doživeti.

Dunav, Tamiš, Ponjavica, Nadela – i čak ni to nije sve. Rekosmo da ste ovde sve vreme okruženi vegetacijom, vodom i dragocenim životinjskim svetom. Na desetak ili tek samo malo više kilometara daleko od Pančeva, čija javna slika toliko odudara od ovog o čemu vam upravo pričamo. Ako ne verujete, dođite i istražite sami. Ono što je sasvim sigurno, pokajati se nećete!

Tekst: Nada Jokičić
Foto: Edin Hodžić


Možda vam se svidi...

Dobrodošli