Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Mimoza salata

Ako je ruska salata kraljica prazničnih gozbi, onda je mimoza nesumnjivo princeza. I to ne makar kakva. Prva u redu za presto. Nekada davno u Sovjetskom savezu, u originalu se pravila od majoneza, jaja, luka i ribljih konzervi. No, ova naša, odomaćena u ravnici koju volimo, sasvim je drugačija. Nama lepša. Ako je već ne pravite, a odlučite da probate, sledeći put kad dođu gosti suočićete se s pitanjem: „Je l’ ima mimoze?“ Garantujemo!

 

Sastojci:

  • 300 g majoneza
  • 3 čaše kisele pavlake
  • 3 krompira
  • 300 g šunke
  • 200 g gauda sira
  • 4 kisela krastavca
  • 6 kuvanih jaja
  • So, biber

 

Priprema:

Pre početka pripreme treba da u jednom sudu skuvate jaja, a u drugom krompir.

Dok se jaja i krompir kuvaju, možete da započnete s pripremama. U sudu koji ima dovoljnu zapreminu dobro spojte kiselu pavlaku i majonez i malo pobiberite. Za mimoza salatu vam treba veća i dublja činija, jer ima dosta sastojaka. Kad ste sve to pripremili, očistite jaja i krompir, a krompir potom izrendajte na najkrupnijoj strani rendea.

Počnite da „ređate“ mimozu tako što ćete na dno činije staviti nekoliko kašika mešavine pavlake i majoneza a onda na to naredani krompir. Posolite ga i pobiberite, pa potpuno prekrijte filom od pavlake i majoneza. Zatim na to narendajte šunku (može na sitniju stranu rendea) pa i taj sloj prekrijte pavlakom i majonezom, isto kao krompir pre toga. Na to, na najsitnijoj strani rendea narendajte kisele krastavce i njih, kao i sve dosad, prekrijte pavlakom i majonezom. Na to ide narendana gauda ili neki drugi ukusni sir koji volite, krupno narendan, pa ponovo, pogđate, pavlaka i majonez, pa na krupno naredana belanca koja treba malo da posolite i pobiberite. Na kraju ide završni sloj pavlake i majoneza i preko toga na najsitnije narendana žumaca. Možete ukrasiti kolutovima kiselih krastavaca, peršunovim listom ili nekim drugim detaljem. Salatu stavite u frižider da se dobro ohladi i da se svi slojevi opuste i prožmu.

U svakom slučaju, sastojke možete menjati prema svom ukusu. Neki umesto šunke stavljaju pileće belo, neki uopšte ne stavljaju šunku… Kako vam se sviđa.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli