Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Omoljica – TAKO BLIZU, A TAKO DALEKO

Selo koje je ušlo u svoj treći vek postojanja, za budućnost ne treba da brine. Blizina dva velika grada, odlična infrastrukturna opremljenost i mir karakterističan za manja mesta u prirodnom okruženju, dobitna su kombinacija

Samo činjenica da se selo Omoljica nalazi u prirodnom zaleđu i neposrednoj blizini Pančeva, odnosno Beograda, učinila je da ovo veliko mesto duge istorije, u vojvođanskom „predanju“ nema još istaknutiji položaj. Osnovne činjenice su neosporne. Hronološki poređane, izgledale bi ovako.

 

Najstarija kuća u selu je iz 1766. godine, i u njoj je bio štab 10. banatske regimente. Posle toga je u zgradi bio kontumac (karantin) gde su određeno vreme provodili putnici koji su dolazili iz Turske (Srbije). Jedno kratko vreme u njemu je boravio i Vuk Karadžić. Danas je mesto prepoznalo turizam kao razvojnu šansu. Sedamdesetih godina otkriven je izvor lekovite vode. Izvor ima temperaturu od 37,5 stepeni a voda je bogata fosforom.

Reka Ponjavica, koja se delimično nalazi u ataru sela Omoljica, proglašena je za zaštićeno prirodno dobro, Park prirode. U moru manifestacija koje se održavaju po Vojvodini, jedna je posebno prepoznatljiva. Reč je o međunarodnom festivalu amaterskog filma „Žisel“ koji se redovno održava od 1971. godine. Reč je o festivalu amaterskog filma posvećenom seoskom životu. U međuvremenu, festival je proširen i na fotografiju.

Na području naselja otkriveni su ostaci iz neolitskog doba. Predmeti se čuvaju u Vršačkom i Temišvarskom muzeju. Otkriveni su i spomenici koji vode poreklo iz bronzanog doba i to iz vremena od 1500 – 1000. god p.n.e. a danas se čuvaju u pančevačkom muzeju. Predmeti i novac, ukazuju da su ovde živeli ljudi u vremenu Kelta, Rimljana i Vizantije. Postoji predanje da su prvi naseljenici ovog sela poreklom iz Homolja i da je po njemu naselje dobilo ime Homoljica. U matičnim knjigama sve do 1882. godine selo se naziva Homoljica, a od tada pod imenom Omoljica onako kako se u narodu izgovaralo.

Evo i malog kurioziteta. U Omoljici je 1976. godine snimljen film i televizijska serija „Salaš u malom ritu“. Uopšte gledano, Omoljici nikakvi specijalni kurioziteti i ne trebaju. Selo je od Pančeva udaljeno 15 kilometara a od Beograda 38. U vreme u kojem se konfor svakodnevnog života prepoznaje kao prioritet, mir seoskog života u korelaciji sa činjenicom da se za manje od pola sata nalazite u velikom gradu, prepoznat je kao dobitna kombinacija. Omoljica danas ima preko 6.000 stanovnika. I imaće sve više. Fantastično zaleđe južnog Banata, u sazvučju sa velegradskom bukom Pančeva i Beograda, nemaju alternativu. Uostalom, Omoljici se tek smeši razvoj turizma i svega ostalog što ova delatnost donosi. Dovoljno je samo pomenuti reku Ponjavica, koja nastaje kod Omoljice spletom kanala koji se severno od Ivanova ulivaju u Nadelu. Kretanje motornim plovilima je zabranjeno radi sprečavanja zagađenja, čime su stvoreni uslovi za kupališni i ribolovni turizam. I sve to na pola sata od beogradske Knez-Mihajlove ulice. Selo koje ušlo u svoj treći vek postojanja, za budućnost ne treba da brine.

Tekst: Nada Jokičić
Foto: Edin Hodžić


Možda vam se svidi...

Dobrodošli