Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Priroda i turizam – PRIČA O „KOZARICI“

Ove godine, prvi put od kako postoji, planinarski dom “Kozarica” potpuno je rekonstruisan. Ovo je idealna prilika, da ako već nismo, konačno posetimo biser Čortanovačke šume

Ponekad zaista imamo razloga da budemo ponosni sami na sebe. Recimo, u vreme kada je to malo ko činio, pisali smo o izletištu “Kozarica”. Da bismo naglasili značaj ovog bisera fruškogorskog turizma, koji je u međuvremenu poprilično zaboravljen, iskoristili smo jedan zanimljivi podatak. Naime podsetili smo se činjenice da za izletište na Stražilovu znamo svi. Opevano je i razglašeno dokle god nam glas dopire. A glasovito Stražilovo je izletište treće kategorije! Na ovom mestu dobija na značaju podatak da se kod Čortanovaca nalazi izletište prve kategorije. Decenijama je ovaj podatak gotovo nepoznat. Upravo se kod Čortanovaca, na čitavom toku Dunava od Novog Sada do Zemuna, nalazi njegov najizrazitiji deo. Ovde je reka široka 800 metara. Uostalom, kod Čortanovaca se gotovo tri kilometra šume naslanja na Dunav! Oko 220 hektara Nacionalnog parka „Fruška gora” ovde se spušta direktno na Dunav.

Na izletištu „Kozarica“. nalazi se verovatno najniži planinarski dom na svetu! Pripada planinarskom društvu „Železničar“ iz Inđije. Smešten je na fantastičnih 80 metara nadmorske visine. Priča o njegovoj zgradi podsetila nas je na kakav filmski scenario. Za vreme Drugog svetskog rata jedan nemački oficir prispeo je u Inđiju na dužnost. Ispostavilo se da nije mogao bez rodnog kraja. Da bi ublažio nostalgiju, naredio je da mu iz Austrije donesu kompletnu alpsku kuću. Tako je i bilo. Železničkom kompozicijom prispela je u delovima i na licu mesta je sastavljena. Oficir je u njoj živeo sve do kraja rata. Prošao je rat, otišao oficir – a kuća je ostala. Šezdesetih godina, rodila se sjajna ideja. Kuća je ponovo rasklopljena i preneta na „Kozaricu“. I evo je i danas ovde.

Pisali smo na ovom mestu još onomad o “Kozarici”, na način na koji se sportski komentatori s vremena na vreme, sete zaboravljenih legendi, pa otvore rubriku “kucamo na vrata zaboravljenih asova”. A onda se ove godine dogodilo nešto što smo mogli samo da priželjkujemo. Prvi put od kako postoji, planinarski dom “Kozarica” potpuno je rekonstruisan. Požuteli sjaj, zamenili su nova stolarija i zidovi, a postavljeni su i novi podovi i pločice. Rekonstruisani su toaleti, postavljene nove vodovodne, kanalizacione i električne instalacije, prečistač otpadnih voda a obavljeni su i drugi brojni „sitniji“ radovi. Rekonstrukcija „Kozarice“ radila se zajedničkim sredstvima Ministarstva trgovine i turizma i Opštine Inđija. Vrednost projekta iznosila je osam miliona dinara. Preostaje nada da će i na ovaj način, izletište vratiti ne samo ljubitelje prirode kojima je svojevremeno bio omiljena destinacija, već i da će se približiti danima u kojima su ga novinari često nazivali „Najpopularnijim izletištem u Jugoslaviji“.

A na njemu se nalazi i izvor „Savinac“. Ime je dobio prema legendi koja kaže da je Sveti Sava u 13. veku na ovom mestu izašao na Dunav i kod današnjeg manastira Kovilj izmirio brata Stefana Prvovenčanog i mađarskog kralja Andriju Drugog. Kasnije će, u vekovima koji su usledili, ovo biti poprište brojnih značajnih događaja. U 15. veku Kozaricu je često pohodio i tu se odmarao despot Vuk Branković, kada je iz Kupinova išao u Slankamen. Za vreme Slankamenačke bitke, 1691. godine, ovde je svoju vojsku odmarao vojvoda Jovan Monasterlija sa 12.000 konjanika koja su se na strani Austrije borila protiv Turaka i čijom su zaslugom i junaštvom Turci pobeđeni. U neposrednoj blizini na kraju šume nalazi se dolina Kosturnica, mesto gde su pokopani izginuli u Slankamenačkoj bici. Prvo obeležje na Kozarici jeste drveni krst, koji je postavljen i osvećen daleke 1848. godine na Ivandan.

Čortanovačka šuma, sa izletištem „Kozarica“, izvorom „Savinac“ i naravno, popularnom plažom, zapravo možda i ne mora da teži povratku stare slave. Dovoljno je to što nam je svima usput. I što su stvoreni svi potrebni uslovi da je posetimo.

Tekst: Nada Jokičić
Foto: Edin Hodžić

Projekat se sufinansira iz budžeta Opštine Inđija.
„Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“


Možda vam se svidi...

Dobrodošli