Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Sa Borkovca, na svetske vode

Pored sve brojnijih turista, poslednjih deset godina prednosti Borkovačkog jezera koriste i članovi Kajakaške reprezentacije Srbije. A ako se neko razume u vodu, onda su to oni

Po svemu neobično leto ostavilo je i nešto nesumnjivo pozitivno iza sebe. Prošpartali smo vlastitom zemljom i u potrazi za destinacijama koje nam, bar privremeno, mogu zameniti popularna morska odmarališta – otkrili neverovatna mesta. A sve su tu, pored nas. Ružičasto jezero u Pačiru, pa jezero u Bešenovu, lepote Tise. Na ovom popisu svakako je i Borkovačko jezero. Iako je poslednjih godina prepoznato, ovog leta postalo je pravi hit!

Borkovačko jezero se nalazi na samo nekoliko kilometara od Rume. Leži na južnim padinama Fruške gore, a prostire se na površini od 42 hektara. Maksimalna dubina jezera je pet metara. Ova, za Rumljane veoma značajna akumulacija, nastala je sedamdesetih godina izgradnjom brane na potoku Borkovac. Pored prvobitne namene za navodnjavanje zemljišta, Borkovačko jezero je gotovo odmah postalo i značajna turistička destinacija za sve ljubitelje prirode i ribolova. Izuzetno je bogato raznim vrstama riba, a ima i uređenu plažu s tuševima i pratećim sadržajem, pa u vrelim letnjim danima postaje pravo mesto za odmor i rekreaciju.

Poslednjih deset godina prednosti Borkovačkog jezera koriste i članovi Kajakaške reprezentacije Srbije, koji baš u srcu Srema, na jednom od najlepših jezera, obavljaju pripreme pred velika takmičenja.

Tako je bilo i ove godine, kada su svakodnevno trenirali pripremajući se za takmičenje kajakaša u Srbiji. Članovi reprezentacije i njihovi treneri ističu da Borkovačko jezero po svojoj lepoti, okruženju i pratećoj infrastrukturi ne zaostaje za mestima u inostranstvu ili onima na kojima se obavljaju profesionalne i ozbiljne kajakaške pripreme.

‒ Još od 2012. pripremamo se na Borkovačkom jezeru, koje je, moram priznati, idealno za naše teške i zahtevne treninge. Voda je mirna, nema čamaca ni plovila koja nas mogu ometati, što je za naše treninge veoma važno. Uvek smo pred velika takmičenje dolazili na Borkovačko jezero i postizali odlične rezultate. Rado se vraćamo ovamo jer je i prateća infrastruktura idealna. U blizini jezera je moderan hotel, blizu je centar grada, a kompletno izletište Borkovac je veoma lepo i idealno za odmor nakon napornih treninga ‒ kaže jedan od trenera Kajakaške reprezentacije Srbije, Milan Đenadić.

I njegov kolega Uroš Pavlović kaže da je Borkovačko jezero idelano mesto za sportiste.

‒ Lepo je kada treniramo na ovako čistoj vodi kakva je u Borkovačkom jezeru. Bili smo u raznim mestima, ali Borkovac je idealno mesto za nas ‒ kaže trener srpskih kajakaša.

I kajakaši, koji kažu da su njihovi treninzi veoma teški i naporni, Borkovačko jezero svrstavaju u red onih koja su najbolja za njihove pripreme. Marko Dragosavljević i Strahinja Stefanović, vlasnici brojnih medalja na svetskim i evropskim prvenstvima, uvek se rado vraćaju Borkovcu. Ističu mirnu vodu, bez talasa, kao bogom danu za vrhunske treninge. A da je tako potvrđuju i njihovi visoki plasmani, baš nakon priprema na rumskom izletištu.

Nedaleko od Borkovačkog jezera je i gradski bazen, koji ove godine zbog pandemije nije radio. Tu je i moderan hotel koji gostima pruža idealne uslove za odmor. I sve to na samo nekoliko kilometara od centra grada.

Prednosti izletišta Borkovac prepoznala je i lokalna samouprava, pa su neretka ulaganja u njegovo uređenje i infratsrukturno opremanje. Borkovac je i na turističkim mapama Vojvodine uveliko prepoznat kao mesto koje obavezno treba posetiti. A nakon toga, ovde ne sumnjaju, na ovo jezero ćete se uvek vraćati.

 

Tekst i foto: Zlatko Markovinović i EVM

Možda vam se svidi...

Dobrodošli