Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Erdevik – U zagrljaju kulena i vina

Po mišljenju mnogih najlepše fruškogorsko selo, rešilo je da stavi krunu na glavu. Već dve decenije tome služi Sremska kulenijada

Selo Erdevik, nadomak Šida, jedno je od najvećih i najlepših u Sremu, a zbog svojih kulturoloških različitosti, istorije i nesvakidašnjih arhitektonskih rešenja primenjenih pri njegovom podizanju, mnogi ga smatraju „fruškogorskim biserom“. Pored ostalog, Erdevik je poznat po vinima jedinstvenih odlika. U poslednjih 19 godina, ovde su otišli i korak dalje. O tome svedoče hiljade posetilaca sada već čuvene gastronomske manifestacije „Sremska kulenijada”.

Prva Sremska kulenijada održana je 1999. godine na salašu Branka Hodoba u Sremskoj Mitrovici. Ideja je potekla od grupe ljubitelja belog vina i najatraktivnijeg proizvoda od mesa − kulena. Odlučili su da se okupe i proglase takmičenje za najbolji kulen. Kako se vest o pobedniku proširila Sremom, takmičenje je prešlo u tradiciju. Svake naredne godine broj prijavljenih uzoraka kulena za takmičenje bivao je veći, što je motivisalo sve više ljudi da se takmiče. Mesto održavanja Sremske kulenijade se menjalo, od salaša Hodoba, preko Hotela „Srem”, bare Zasavice, pa sve do sela Erdevika. U međuvremenu, ono je postalo tradicionalno mesto održavanja manifestacije.

Svakog prvog vikenda u junu održava se ovaj najveći gastronomski festival, pod sloganom „U zagrljaju kulena i vina”. Ovogodišnji organizatori Kulenijade su Regionalna privredna komora Sremskog upravnog okruga, Opština Šid i Mesna zajednica Erdevik u saradnji sa Turističkom organizacijom Šid. Ove godine je zabeležen najveći broj prijavljenih uzoraka. Stručni žiri ocenjivao je 112 uzoraka kulena. Svi se slažu, pobedio je najbolji. Porodica Lemajić iz Šida i ove godine opravdala je svoju titulu apsolutnog pobednika. Naime, Predrag Lemajić, sa svojim sinom i unucima, osvojio je prva tri mesta u kategoriji za najbolji kulen u veštačkom i prirodnom crevu. Proglašenje pobednika nije bilo veliko iznenađenje za publiku, jer već skoro deceniju Lemajići osvajaju prve nagrade i odličja, kako na „Sremskoj kulenijadi”, tako i na „Sremskoj kobasicijadi”. Mladen Lemajić je izjavio da su proizvodnju povećali za sto posto ove godine, zbog velike potražnje njihovih proizvoda.

Pored takmičara koji su napravili najbolji kulen, nagrađeni su i majstori za najbolja bela i crvena vina. Za crveno vino, prvu nagradu dobiovje Nikola Ranisavljević, a za belo vinarija Brestovački.

„Sremska kulenijada” je jedina manifestacija koja je isključivo posvećena autohtonom proizvodu od svinjskog mesa − kulenu. Upravo zbog toga je jedinstvena u našoj zemlji i regionu, a tu činjenicu potvrđuje i to što svake godine oko 7.000 ljudi poseti ovaj događaj. Ovog puta bilo je posetilaca iz Kine, Kanade, Holandije, Grčke, Bugarske, Slovačke, Republike Srpske i Hrvatske.
Osim promocije kulena, ova manifestacija je namenjena i izlaganju domaćih proizvoda, kao što su rakija, razni likeri, med, voće, povrće… Privlačnost Kulenijade ogleda se i u celodnevnom kulturno-umetničkom program, u kom učestvuju kulutrno-umetnička društva, kako iz okolnih mesta, tako i iz Novog Bečeja, Valjeva i Republike Srpske.
Ova manifestacija je posebno inspirasala nadarene učenike osnovnih škola. Naime, održano je takmičenje za najbolji crtež sa motivima kulena. Prvo mesto osvojila je učenica Osnove škole „Branko Radičević” iz Šida Elena Bilkan.

„Sremska kulenijada” je jedinstven festival za ceo Srem, koji, što bi „zvaničnim“ jezikom rekli − integriše i afirmiše širok spektar kulutrne raznolikosti regiona i njegove ekonomske potencijale kada su hrana i turizam u pitanju.

 

Tekst i foto: Jelena Malić

Možda vam se svidi...