Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Turizam i zdravlje – KORAK OKO „ČARDAKA“

Okolina Kovina ima turističke i prirodne adute, kakvi se ne sreću često. Školsko-rekreativni centar „Čardak“ jedan je od njih. Mi smo ga posetili kada je bio „U bojama ruja“.

Pisati o Kovinu, a ne pomenuti Deliblatsku peščaru, isto je što i govoriti o Novom Sadu, a ne reći ništa o Petrovaradinskoj tvrđavi. Moguće je… ali propustili ste da glavnom jelu dodate najfiniji začin. U našem slučaju, to shvatamo gotovo kao obavezu. Jer ako pogledate reportaže i čitate tekstove o Peščari, najčešće ćete naići na toponime Devojački bunar, Zagajička brda, Šušara… sve prilazeći sa alibunarske, vršačke, belocrkvanske strane. A zapravo, možda se najmanje govori o onom kovinskom delu koji itekako ima svoje adute. Uostalom, pisali smo o Specijalnom rezervatu prirode „Kraljevac“ i njegovom jezeru. Ali to nije sve. Da li ste nekada čuli za Školsko-rekreativni centar „Čardak“? Veoma je moguće da niste. Hitamo da to ispravimo.

Odabrali smo da na „Čardak“ odemo na dan održavanja manifestacije „U bojama ruja“. Reč je o jedinstvenom događaju u kojem naravno, centralno mesto pripada deci koja se na sebi primerenim stazama, uz organizovane igre, uče ljubavi prema planinarenju ili samo rekreativnom šetanju. Planinarsko društvo „Jelenak“ sve to naravno, sjajno organizuje. Kažemo „naravno“ zbog jedne veoma važne stvari. Odmah ispod centralnog platoa, nalazi se stub sa putokazima koji vode na različite strane. Reč je o sedam pešačkih staza u dužini od tri do 15 kilometara. Neke imaju i živopisna imena: Borovi breg, Bracina staza, Staza zdravlja… Sve staze su do te mere besprekorno obeležene da su jedne godine proglašene za najbolje pešačke staze u Evropi!

S obzirom da hodanje po prirodi oko „Čardaka“ ne podrazumeva veliku visinsku razliku, svi su pozvani da dođu i provedu nekoliko opuštajućih sati u bajkolikoj atmosferi. Zaljubljenici u prirodu iz Kovina, Pančeva, Beograda… očigledno su se u to već u dovoljnoj meri uverili, jer je ovo bio prvi put da smo bili na nekom ovoliko otvorenom prostoru, na kojem nismo mogli da nađemo prostor za parkiranje! Na prilaznom putu kolona automobila je bila nepregledna.
Konačno, da bi slika bila potpuna, evo i onih osnovnih podataka o mestu na kojem smo se obreli, a koje je čak i ozbiljnim vojvođanskim hodoljupcima ostajalo „ispod radara“.

U ličnoj karti piše: Edukativni centar „Čardak“ u Specijalnom rezervatu prirode „Deliblatska peščara“, otvoren je 2010. godine. Smešten je u šumovitom delu Peščare na svega 7 kilometra od sela Deliblato. Sastoji se od upravne zgrade, restorana, sedam paviljona, tri grupe bungalova, pomoćnih objekata, terena za male sportove i prateće sadržaje. Čardak je okružen stazama, odmorištima i vidikovcima. Samim tim omogućava idealan boravak u prirodi svima, a posebno učenicima, đacima, studentima i stručnjacima bioloških nauka. O čitavom kompleksu se stara Javno preduzeće “Vojvodinašume“.

Saobraćajne veze do Kovina su savršene, a ono malo puta do „Čardaka“ takođe je u dobrom stanju. Sve u svemu, vredi doći. Ona kolona vozila koju smo sreli nije ovde slučajno zalutala.

Tekst: Nada Jokičić
Foto: Edin Hodžić

Projekat se sufinansira iz budžeta Opštine Kovin.
„Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“


Možda vam se svidi...

Dobrodošli