Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

ZAVIČAJNA KULTURA I TRADICIJA – I ZVANIČNO DEO ELITE

Najprestižnija svetska muzeološka organizacija, sa svojim ogrankom ICOM Srbija, uvrstila je ove godine Narodni muzej u Beloj Crkvi među pet najuspešnijih ustanova ovog tipa u našoj zemlji

Istoričara umetnosti i kustosa Igora Vokouna, upoznali smo u najdelikatnijem mogućem trenutku. On je naime direktor Narodne biblioteke u Beloj Crkvi. A specifičnost ovog posla jeste to što je u sastavu biblioteke i Narodni muzej, koji je sve samo ne obična ustanova ovog tipa. Da bismo obrazložili našu tvrdnju da smo se sreli u „najdelikatnijem trenutku“ potreban je mali uvod. Naime, u svetu muzeologije, neprikosnoveno je mesto organizacije koja se ksraćeno naziva ICOM (International Council of Museums). Reč je o Međunarodnom savetu muzeja osnovanom 1946. godine u sistemu Organizacije ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu UNESCO. On vam otvara pristup ka 20.000 muzeja u 172 zemlje, kao i saradnju sa 32.000 muzejskih profesionalaca širom sveta. ICOM Srbija je jedan od njegovih nacionalnih ogranaka.Može li ozbiljnije od ovoga?

E pa upravo taj ICOM, nominovao je pet muzeja za laskavu titulu „Muzeja godine“ u Srbiji. Ove godine, u najužoj konkurenciji bili su: Muzej savremene umetnosti Beograd, Muzej Vojvodine Novi Sad, Muzej naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine, Narodni muzej Šumadije iz Kragujevca i Narodni muzej iz Bele Crkve. Ući kao kandidat u ovakvu „top selekciju“ domaćih muzeja, ravno je podvigu. Sa Igorom Vokounom, pričali smo upravo uoči proglašenja ovogodišnjeg laureata.

-Iako smo upravo saznali da je nagradu dobio Muzej savremene umetnosti iz Beograda, molim vas da još jednom pogledate spisak učesnika. Infrastrukturu, podršku, broj zaposlenih, direktnu i indirektnu pomoć koju dobijaju! Neopisiv je uspeh što smo stali uz bok najboljima u državi, naglašava Igor. – Posedujemo najstariju muzejsku ustanovu u Vojvodini. Posle adaptacije prostora i otvaranja stalne postavke, usmereni smo na rad sa posetiocima ali i na dalju zaštitu i očuvanje kulturnog nasleđa Bele Crkve. Sledi nam širenje spekra i repozicioniranje na kulturnoj mapi Srbije, naglašava Vokoun.

I zaista, za one koji ne znaju Muzej u Beloj Crkvi osnovan je 1877. godine. Muzej je osnovan 1877. godine kao zavičajna ustanova sa ciljem da baštini specifičnosti i retkosti belocrkvanskog kraja. Tokom istorije, duge gotovo vek i po, muzej se u više navrata transformisao, najpre se nalazio u zgradi Magistrata, a nakon 1954. godine, smešten je u objekat u centru grada, gde se i danas nalazi. Brojni kustosi, upravnici i saradnici su entuzijazmom i prednim radom kroz istoriju stvorili današnji muzej koji danas baštini oko 2000 kulturnih dobara razvrstanih u jedanaest zasebnih zbirki, što ovu ustanovu čini muzejem kompleksnog tipa koji sakuplja istorijske, etnološke, umetničke, arheološke i druge predmete, koji se odnose na prostor u kome se nalazi, a istovremeno prati i savremenu scenu Srbije. Zahvaljujući novim uslovima u kojimaće Muzej ubuduće raditi, direktor Vokoun ističe:

– Razmatrajući poziciju Bele Crkve, njenih kulturnih i umetničkih potencijala stvorena je ideja vodilja za dalji razvoj muzeja. Prioritet rada i delovanja muzeja po njoj danas jeste i ostaće usmeren prvenstveno na zaštitu i očuvanje zavičajnog pokretnog kulturnog nasleđa širokog spektra, dok će u domenu uvećavanja zbirki, akcenat biti stavljen na savremenu umetničku produkciju Srbije. Ovakvom politikom akviziranja muzejskih predmeta, svoju umetničku zbirku će belocrkvanski Muzej postepeno redefinisati iz okvira zavičajne u prostor šireg spektra, čime će se i značaj same ustanove repozicionirati na kulturnoj mapi Srbije, kaže nam direktor najstarije muzejske ustanove u Vojvodini.

Tekst: Nada Jokičić
Foto: Edin Hodžić i Narodni muzej Bele Crkve

Projekat sufinansira Opština Bela Crkva


Možda vam se svidi...

Dobrodošli