Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Citron pita

Ako volite lagane deserte, ovaj kolač ćete obožavati. Erotični miks čokolade i limuna. Limun vas diže u nebesa, a čokolada vas vrti poput tornada. A sve to uz prhkavo, a meko testo, koje drži kontru. Pa, zaigrajmo ovaj put na tu žicu!

 

Testo:

  • 1/2 kg brašna tip 400-meko
  • 180 g putera
  • 180 g šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 žumanceta
  • 1,5–2 dl mleka

 

Fil:

  • 1/2 l mleka
  • 2 supene kašike šećera
  • 4 supene kašike griz brašna
  • 250 g putera
  • 250 g šećera
  • pola limuna (sok)
  • 60 g čokolade za jelo i kuvanje

 

Čokoladna glazura:

  • 60 g čokolade za jelo i kuvanje
  • 4 supene kašike šećera
  • 4 supene kašike vode

 

Priprema:

  1. Omekšali puter izmešajte sa šećerom, dodajte žumanca, i uz mešanje mikserom postepeno dosipajte malo mleka, malo prosejanog brašna i prašak za pecivo, sve dok ne utrošite sve sastojke.
  2. Umešeno, meko testo, podelite u tri ljufke.
  3. Svaku ljufku razvucite oklagijom na veličinu tepsije, koju treba namazati mašću i posuti brašnom. Jednu po jednu, kore pecite na 175 oC dok blago ne porumene. Ako imate ventilatorsku rernu, možete ih peći sve tri odjednom.

Dok se kore peku, pripremite fil.

  1. Sipajte mleko u dublju šerpu, dodajte 2 kašike šećera i griz brašno. Polako kuvajte smesu uz neprestano mešanje, na srednjoj temperaturi sve dok ne dobijete gusti krem.
  2. Posebno umutite 250 g omekšalog putera sa 250 g šećera u penastu smesu i kada se krem koji ste skuvali ohladi, umešajte u njega umućenu masu da se sve lepo sjedini.
  3. Fil podelite na dva jednaka dela.
  4. U prvu polovinu dodajte limunov sok i malo narendane kore limuna.

Izmešajte da se sjedini.

  1. U drugu polovinu dodajte istopljenu čokoladu (topite je iznad pare).

Takođe izmešajte da se sjedini.

  1. Postavite donju koru na tacnu za serviranje i preko nje namažite čokoladni fil. Preko toga stavite drugu koru i premažite je filom od limuna.

Zatim stavite i treću koru i premažite je glazurom od čokolade. Ako nemate vremena, preporučujem Menaž čokoladnu glazuru u čašici, odlična je i lako se koristi!

 

Pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...