Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Čokoladna torta

Od kada je Danijel Piter pre 143 godine stvorio prvu čokoladu, kakvu danas znamo, ona se koristi u nebrojeno mnogo recepata − pa i u ovom. Neki istoričari tvrde da se čokolada, u različitim oblicima, konzumira već skoro četiri hiljade godina. Zato ne oklevajte, možda je baš ova čokoladna torta poslastica za koju ćete reći da je nešto najlepše što ste probali od čokolade. Šanse su velike…

 

Sastojci:

  • 185 g oštrog brašna
  • 60 g mekog brašna
  • 40 g kakaoa (Holandski  je najbolji, ali ga tek povremeno možete naći u Merkatoru i gotovo redovno na pijaci kod švercera.)
  • Ovo sve prosejati!
  • 250 g putera
  • 1 kašika ulja
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 375 g šećera u prahu (pola braon šećer, ne žuti, a pola beli šećer)
  • 250 ml vode
  • 2 kašike nes kafe
  • 2 cela jajeta

 

Za preliv:

  • 2 dl soka od višanja
  • 2 kafene kašikice gustina

 

Sve sastojke sjediniti mikserom i peći na temperaturi od 160 stepeni oko 2 sata, u okruglom plehu prečnika 20 cm, koji ste predhodno namazali puterom ili margarinom i posuli s malo brašna.

Ispečenu tortu ostaviti da se hladi u plehu.

Preliv: u manjoj šerpici sipajte gustin i mešajući dodajte hladan sok od višanja. Ne sme da bude grudvica. Na tihoj vatri ugrejte preliv i mešajte dok se skroz ne razbistri. Prelijte ga preko ohlađene torte i ukrasite svežim trešnjama, ribizlom, malinama i ponekim listom nane.

 

priprmila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli