Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Panna cotta

Pijace su pune malina, dinje su na vrhuncu, sve je više grožđa, a ni borovnice ne treba zaboraviti. Od svega toga se mogu napraviti prelivi za jedan od najboljih italijanskih kolača, za koji se veruje da ga je prva napravila jedna Mađarica, na početku 20. veka. Ništa od toga nije bitno u poređenju s univerzalnim ukusom ove sjajne poslastice, koji može da se kombinuje s mnogo različith preliva, što uvek donosi novo zadovoljstvo. A priprema je više nego brza i jednostavna.

 

Sastojci:

  • Šest listova želatina (11 grama)
  • 600 ml mleka (3,5% mm)
  • 300 ml slatke pavlake
  • 75 g šećera
  • Ekstrat vanile

 

Priprema:

Želatin potopite u hladnu vodu i ostavite da nabubri.

Dok čekate, u šerpu za pripremu sipajte mleko, slatku pavlaku i šećer. Promešajte da se šećer otopi, stavite na ringlu i neprestano mešajte dok ne postane vrelo.

Kad se smesa dovoljno zagreje, isključite ringlu i dodajte želatin koji ste pre toga iscedili. Tada dodajte i dve supene kašike ekstrakta vanile. Kad se želatin rastopi, prespite smesu u bokal (zbog lekšeg sipanja) i sipajte u posudice koje ste prethodno namazali uljem. Smesa je dovoljna za šest posudica, otprilike od po 1,5 dl.

Ostaviti ih u frižider da se ohlade, najbolje preko noći, a pre serviranja svaku posudicu potopiti u vrelu vodu da se panakota odlepi od ivice posude. Zatim stavite tanjir preko posudice i istresite panakotu na tanjir.

Prelijte nekim voćnim prelivom, čokoladom, karamelom, bukvalno – čime god želite.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli