Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Čorba od šampinjona

Osim što je izvanrednog ukusa, jako je dobro što ovu čorbu možete praviti tokom cele godine, jer su nam šampinjoni uvek dostupni. Ukusi su različiti, pa neko više voli obične, bele, a neko braon šampinjone, koji su sve zastupljeniji u ponudi. Kako bilo, ova čorba zaslužuje da se često nađe na stolu.

Sastojci:

  • 400 g šampinjona
  • 4 čena belog luka
  • Ulje
  • Kašika brašna
  • 1/3 peršunovog lista
  • Kisela pavlaka
  • Sok od pola limuna
  • So, suvi začin

 

Priprema:

  1. Operite pečurke i isecite ih na listiće, a potom ih velikim nožem usitnite na sitne kockice.
  2. Beli luk iseckajte na sitne kockice.
  3. U dublji lonac sipajte dve kašike ulja, zagrejte ga na polovini snage ringle i ubacite beli luk da se malo prodinsta i pusti miris. Čim se to dogodi, dodajte pečurke i još dve kašike ulja, pojačajte vatru i dinstajte pečurke dok ne počnu da puštaju vodu. U tom trenutku dodajte po jednu punu kašičicu soli i suvog začina.
  4. Povremeno promešajte, i kada voda koju su pečurke pustile skroz ispari i ostane samo ulje, dodajte jednu kašiku brašna i nalijte dva litra tople vode. Kuvajte na laganoj vatri 15–20 minuta, pa dodajte sitno iseckan peršun i skinite sa vatre.
  5. Kad ste to uradili, dodajte limunovog soka po ukusu.
  6. Prilikom serviranja u svaki tanjir sipajte uvrh punu kašičicu kisele pavlake i pospite crvenim biberom, ako ga volite.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli