Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Praznična pletenica

To što je sve oko nas promenjeno zdravstvenom krizom, ne znači da treba zaboraviti na najlepša tradicionalna jela, a među njima je svakako i praznična pletenica, nešto bez čega se datumi koji su pred nama ne mogu zamisliti. Osim toga, dobar je test za koronu, jer oni koji ne osete zanosni miris koji se širi iz rerne dok se pletenica peče, treba odmah da se upute lekaru!

 

Sastojci:

  • 500 g mekog brašna
  • ½ kocke svežeg kvasca
  • 1 uvrh puna kašičica šećera
  • 2 kašičice soli
  • 250 ml mlakog mleka
  • 150 g margarina
  • 2 jajeta

 

Priprema:

Smlačite oko decilitar mleka i u njemu rastvorite kvasac i šećer. Ostavite to na toplom mestu da kvasac nadođe, a za to vreme u prosejano brašno dodajte jedno jaje (drugo je za premazivanje) i omekšali margarin, pa potom nadošli kvasac i preostalo mleko. Sve to mutite mikserom (spiralnim metlicama) ili mesite ručno, pa kada se masa oblikuje, dodajte i so. Dobijeno testo izručite na dasku koju ste prethodno posuli brašnom i još desetak minuta ručno mesite sve dok ne postane sasvim glatko. Dobijeno testo zarežite u krst i prekrijte posudom u kojoj ste ga mesili, i ostavite ga najmanje pola sata da naraste (trebalo bi da se udvostruči).

Tada podelite testo na četiri jednaka dela i od tri dela formirajte dugačke valjke (oko pola metra) i upletite ih u pletenicu, a četvrti deo podelite na tri dela i učinite isto to da formirate malu pletenicu.

U okruglu tepsiju koju ste namazali margarinom i posuli brašnom, prečnika 23,5 cm, uz obod stavite veliku pletenicu, a u sredinu malu. Prekrijte pletenice čistom krpom i nekim ćebetom, pa ostavite 45 minuta da rastu. Za to vreme uključite rernu na 180 stepeni i naraslu pletenicu namažite izmućenim jajetom, pospite semenkama, susamom, kimom, lanom, šta volite, i pecite oko 30 minuta, pa proverite da li je pečeno suvim drvenim štapićem, tako što ćete ga ubosti u pletenicu i izvući. Ako je štapić suv, pletenica je gotova, a ako ne, pecite još pet do deset minuta, zavisno od rerne.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli