Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Grilijaš torta s kajsijama

Za rođendane se, kao što je red, uvek pravi torta. Zato smo odlučili da slatki recept za naš stoti broj bude prava kraljica među tortama – grilijaš torta! Sasvim sigurno nije najjednostavnija torta koju ćete u životu napraviti, ali će, bez sumnje, biti jedna od najlepših. U svakom slučaju vredi svakog truda, a svedočenja govore da ne postoji onaj ko ju je napravio samo jednom.

 

Sastojci:

Kore:

  • 6 jaja
  • 120 g šećera
  • 120 g brašna
  • 1 limun

Fil:

  • 200 g putera
  • 200 g šećera
  • 100 ml vode
  • pola šipke vanile

Grilijaš:

  • 100 g šećera
  • 50 g mlevenih oraha
  • 500 g kajsija

Postupak:

Kore su klasični patišpanj s aromom limuna. Umutite belanca u čvrst šne, a odvojeno žumanca sa šećerom i limunom (i sokom i izrendanom korom). Na kraju ih spojte, a brašno lagano umešajte kašikom. Prelijte smesu u kalup za tortu promera 26 cm, namašćen i pobrašnjen, te pecite na 170 stepeni s ventilatorom, oko 20 minuta.

Dok se kora hladi, napravite fil. U šerpici kuvajte šećer s vodom i pola šipke vanile dok ne dobijete srednjegust sirup (desetak minuta). Izvadite vanilu. Pustite ga da se prohladi, ali samo malo, da ne počne ponovna kristalizacija šećera. Za to vreme penasto umutite puter i polako dodajte sirup u njega. Stavite u frižider da se stegne.

Za grilijaš – u šerpici istopite šećer. Kada se sav pretvori u tečan, smeđi karamel, u njega brzo umešajte mlevene orahe i odmah rasporedite grilijaš po papiru za pečenje koji ste premazali masnoćom. Grilijašu treba samo minut da se čvrsto stegne, pokušajte da radite brzo i da ga u što tanjem sloju razmažete po papiru.

Nakon što se grilijaš sasvim stvrdnuo i ohladio, izlomite ga rukama na manje komade i dodatno ih usitnite u avanu ili ga sameljite mlinom za orahe.

Kajsije  operite i izvadite im koštice. Puter-krem izvadite iz frižidera da se malo opusti pa ga nanovo umutite mikserom. Presecite koru napola i donji sloj stavite na tanjir na kom ćete je servirati. Poređajte kajsije po njemu. Zatim prostore među kajsijama popunjavajte kremom. „Zamalterišite“ i po ivicama kore. Poravnajte nožem i poklopite drugom korom. Ostatak krema (treba da ostane dve trećine od ukupne količine) rasporedite po vrhu i stranama torte. Nije važno ako torta nije debelo prekrivena kremom i ako se kroz njega naziru kore, sve će na kraju biti pokriveno grilijašem!

Grilijaš rukom „lepite“ po stranama torte i posipajte ga odozgo. Ono što padne po tanjiru, oko torte, na kraju nožem možete zalepiti po stranama torte. Višak obrišite salvetom i ukrasite po želji.

Umesto kajsija možete koristiti i neko drugo voće, ali važno je da bude kiselkasto, kao što su višnje, maline, kupine, jagode…

 

tekst: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...