Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Paprikaš od petla

Kad na pijaci kod domaćih prodavaca živine vidite natpis: domaći petao, zastanite, kupite petla i znajte da vas čeka fantastična gozba! Sad je trenutak za to, jer se u mesecima pred nama po salašima i dvorištima domaćini rastaju od svojih petlova i donose ih na pijacu. Priprema nije komplikovana, a meso od trčećeg petla ne može se porediti sa stiroporskim ukusom živine iz marketa. Prijatno!

 

Sastojci:

  • Petao (bataci, karabataci i krila s malim batacima, želudac na kockice i srce)
  • 80 g masti
  • 0,5 dl ulja
  • 3 srednje glavice crnog luka
  • 1 zelena paprika
  • 1 crvena paprika
  • 2 čena belog luka
  • Aleva paprika, so, biber
  • Svež paradjz
  • Manja paprika
  • 1 kg krompira

 

Pripema:

  1. Posolite meso i ostavite ga sa strane.
  2. U veći sud, u kom ćete kuvati paprikaš, stavite mast i ulje. Kada se ugreje, sipajte na kockice isečen luk, malo ga poslite i dinstajte dok ne pusti vodu.
  3. Dodajte na kockice iseckane paprike i nastavite da dinstate. Pred sam kraj dodajte naseckan beli luk, a posle nekoliko minuta i meso, želuce i srce, ali i mleveni biber po ukusu.
  4. Dinstajte uz često mešanje dok meso ne pusti vodu i ne promeni boju (što je, ako računamo i dinstanje luka i paprike, sve zajedno oko sat vremena).
  5. Dodajte supenu kašiku aleve paprike, promešajte da se sve spoji i nalijte vrelom vodom tako da meso ogrezne. Probajte da vidite da li je dovoljno slano, pa dosolite ako treba.
  6. Dodajte jedan paradajz i manju papriku (cele) i kuvajte poklopljeno na srednjejakoj vatri (mora da vri) oko dva sata.
  7. Onda krompir isečen na polovine ili četvrtine (zavisno od veličine krompira) posolite kao za pečenje, pa sve kuvajte još oko pola sata, dok krompir ne bude kuvan.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli