Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Bečke palačinke

Palačinke su, tvrde dobro upućeni, najrasprostranjenija poslastica na svetu. Navodno nema kulture u kojoj se, na ovaj ili onaj način, ne spremaju palačinke. Kad svemu tome dodamo da su ove nastale u Beču, koji predstavlja carstvo dobrih zalogaja, onda vam je jasno da treba da probate ovu poslasticu.

 

Sastojci:

  • 10 palačinaka
  • Malo putera za premazivanje tepsije

 

Fil:

  • 350 g sitnog punomasnog sira
  • 3 jajeta
  • 30 g putera
  • 2 vanil-šećera
  • 8 supenih kašika šećera
  • Naribana korica celog limuna
  • 30 g suvog grožđa

Preliv:

  • 2 dl milerama
  • 1 kašika šećera
  • 1 jaje
  • Vanil-šećer
  • Kašičica ruma

 

Priprema:

  1. Ispecite palačinke po svom receptu.
  2. Izvadite puter iz frižidera da omekša na sobnoj tempreaturi.
  3. Potopite suvo grožđe u hladnu vodu i ostavite ga da stoji u njoj.
  4. Dublju tepsiju premažite puterom.
  5. Sir propasirajte kroz cetku za supu, da ne bi bilo grumuljica.
  6. Odvojte belanca od žumanaca i od belanaca umutite čvrst šne.
  7. U drugoj, dubljoj činiji, umutite žumanca sa šećerom dok ne dobijete penastu masu. Dodajte omekšali puter, pa još mutite mikserom da se sve lepo izjednači. U ovo dodajte sir i narendanu koricu limuna.
  8. Ocedite grožđice te i njih dodajte u fil, a zatim u to prespite i šne od belanaca, polako mešajući da vam fil ne spadne.
  9. Nafilujte palačinke i svaku presecite na tri jednaka dela.
  10. Tako isečene palačinke ređajte u tepsiju jednu do druge, kao knjige, tako da sečena strana bude gore.
  11. U činiji u kojoj vam je bio fil izmešajte žicom ili mikserom jaje, svež mileram (ili slatku, nezaslađenu pavlaku) sa vanil-šećerom, kašikom šećera i malo ruma (po želji).
  12. Naređane palačinke prelijte dobijenim prelivom i stavite ih u zagrejanu rernu da se peku na 180 0C , 25‒30 minuta, sve dok lepo ne porumene.
  13. Služite ih tople !

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli