Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Umetnost – ZEMLJA… SVETSKA I UVEK BANATSKA

Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra organizuje istoimeni internacionalni simpozijum skulpture velikog formata u terakoti, jedinstven umetnički događaj ove vrste. Ovog leta, na njemu su učestvovali vajari iz Albanije, Hrvatske, Španije i Srbije.

To da je u Kikindi svečano otvoren 42. Internacionalni simpozijum skulptura u terakoti „Terra’“, neupućenima može zvučati kao obična vest. Zapravo, čvrsto stojimo iza toga da je reč o informaciji od svetskog značaja, kada su kultura i umetnost u pitanju. Pođimo redom… Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra, sa sedištem u Kikindi, predstavlja ustanovu kulture koja se sastoji iz tri celine: Galerije Terra, Ateljea Terra i Muzeja Terra. Osnovna delatnost Centra Terra je izlagačka, i ona se realizuje kroz samostalne i grupne izložbe koje se održavaju u prostoru Galerije Terra u Kikindi, kao i na drugim lokacijama u zemlji i inostranstvu, a u organizaciji ove ustanove. Osim izložbene delatnosti, Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra organizuje istoimeni internacionalni simpozijum skulpture velikog formata u terakoti, jedinstven umetnički događaj ove vrste. Ovog leta, na njemu su učestvovali vajari iz Albanije, Hrvatske, Španije i Srbije.

Na svečanosti koja je održana na Gradskom trgu, izložbom radova nastalih na prošlogodišnjem sazivu, još jednom je potvrđeno da je ‘’Terra’’ odavno prevazišla lokalne okvire i postavila Kikindu na svetsku kulturnu mapu. Sinonim čitavog „projekta“, u kojem je od nekadašnjeg dečijeg, tipično banatskog „topanja“ blatom, kikindska zemlja stupila u sazvučje sa umetnošću najvišeg reda, jeste Slobodan Kojić. Autor čuda. Recimo, da li ste znali da prema navodima Muzeja Terra, skulpture monumentalnih dimenzija izrađene u terakoti predstavljaju izuzetak u savremenoj umetničkoj praksi, budući da istorija umetnosti od praistorije, pa do 20. veka pamti samo dva takva primera: skulpturu Apolona iz Veia, glinene sarkofage…  nastale u periodu etrurske kulture (od 9-3. veka pre naše ere.) i kineske vojnike i konje iz dinastije Čin iz Lintanga (3.vek pre naše ere). Tek pojavom Terre na evropskoj i svetskoj umetničkoj sceni, ponovo se javljaju skulpture velikih formata od terakote!

I zato je prilikom otvaranja ovogodišnjeg Simpozijuma u Kikindi, Aleksandar Lipovan, direktor CLPU “Terra“ rekao: „Odgovornost je velika, mi smo spremni i gradimo jedan tim za budućnost, jer ono što je Slobodan Kojić postavio pre više od 40 godina, nalaže nam veliku odgovornost da to na isti način nastavimo“.

Jer nikako ne zaboravimo, pored ostalog, što predstavlja doprinos svetskoj umetnosti, tokom proteklih 40 godina, nastalo je preko hiljadu autorskih dela, od kojih je najveći deo, pored dvorišta samog Ateljea, izložen u Manježu stare kikindske kasarne, odnosno u Muzeju „Terra“. Lepota je uvek, ali baš uvek u oku posmatrača. Recimo, mi što hodamo po koritu Panonskog mora imamo samo ono najosnovnije: Vodu, nebo i zemlju. Najviše zemlju. Na pomen zemlje nekome se u zenice namah uvuče prizor dugih, jesenjih kiša, koje zemlju natapaju pa pretvaraju u blato koje je izvor stotinu muka. A postoje i oni kadri da u zemlji nađu izraz najviše lepote. „Žolnai“ porcelan u Pečuju ili vajari kolonije „Terra“ iz Kikinde pokazuju da se zemlja može pretočiti u dokaz najvišeg smisla. Za nekog blato i muka. Za drugog hleb i rađanje. Retkima blesak čiste lepote. Među tim, najređima, nalazi se Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra.

Tekst: Nada Jokičić
Foto: Edin Hodžić i ekipa VM

 


Projekat se sufinansira sredstvima iz budžeta Grada Kikinda.
„Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“


Možda vam se svidi...

Dobrodošli