Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Perkelt od junećeg repa

Stara je istina da se najbolji perkelt na ovim prostorima jeo u kafani „Abraham“ na Paliću. No, njihov je recept porodična tajna, a mi vam donosimo jednu od varijacija na tu temu. Ovaj perkelt je posebno dobar, jer juneći rep ima i kostiju i mesa, pa da se dobija specifičan, pun ukus. Priprema se vrlo jednostavno, ali nešto duže nego kad pravite svinjski ili pileći perkelt. Uz neku kiselu sezonsku salatu i crveno vino tipa „Crveni inat“ vinarije Molovin – sigurno ćete uživati.

 

Sastojci:

  • 1 juneći rep (oko 1,5 kg)
  • 350 g crnog luka
  • 5 čenova belog luka
  • 1 paprika babura
  • Ulje ili mast
  • 2 kašike suvog začina
  • 1 kašičica šećera
  • 1 paradajz
  • 1 ljuta papričica
  • 1 kašičica bibera
  • Slatka ili ljuta aleva paprika

 

Priprema:

Luk i baburu isecite na sitne kockice i dinstajte na četiri kašike ulja ili dve masti. Kad luk omekša i paprika se opusti, dodajte na komade isečen rep (najbolje da vam to pri kupovini uradi mesar) i dinstajte uz povremeno mešanje sve dok se sve ne spoji. To će se dogoditi jer će rep pustiti dosta tečnosti. Tada dodajte suvi začin i šećer, pa dobro promešajte i, ako treba, nalijte s vrlo malo vrele vode – tek toliko da se ne prekrije meso. Povremeno mešajte i po potrebi dolivajte vode, ali tek pomalo. Posle sat vremena kuvanja dodajte paradajz, ljutu papričicu i biber. Kuvajte još malo pa probajte i po potrebi posolite. Pred sam kraj, kad vidite da je rep kuvan i da se lako odvaja od kosti, dodajte alevu papriku da dobijete lepu boju, a zavisno od ukusa onih koji će jesti, koristite slatku ili ljutu papriku.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...