Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Pijani šaran

Sve sarme i pečenja koja su pred nama u nekom trenutku valja napustiti i malo odmoriti organizam. Ovaj fantastični šaran pravi je način da napravite brejk između „kumove švargle“ i „komšijinih čvaraka“. Priprema se izuzetno lako, a preporučujemo da u ribarnici pokušate da pronađete „šarana divljaka“. Slađi je.

 

Sastojci:

  • Šaran težine 1 kg (očišćen)
  • 1 kg crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 dl belog vina
  • So, aleva paprika, suvi začin
  • Ulje

 

Priprema:

Očišćenu ribu prosušite papirnim ubrusom, pa posolite spolja. Iznutra je namažite suvim začinom najmanje sat vremena pre pečenja i ostavite da stoji u frižideru. Za to vreme očistite luk, isecite ga na rebarca, posolite, malo pobiberite i prodinstajte na ulju. Luk je gotov kad počne da menja boju i postaje smeđ.
Rernu zagrejte na 200 stepeni, na dno posude u kojoj ćete peći ribu stavite dinstani luk, a šarana zasecite na nekoliko mesta s obe strane i u te zareze stavite beli luk isečen na listiće. Pramažite ga uljem, pospite s malo aleve paprike pa položite na luk. Prelijte ga belim vinom i pecite bez okretanja tridesetak minuta, dok ne porumeni.
Jede se tako što se uz svako parče ribe uzme i malo luka. Vino se podrazumeva.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli