Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Varivo od sočiva

Sočivo u našim domaćinstvima nije baš često zastupljeno. A pre više od četiri milenijuma ostavljano je u egipatskim piramidama kao hrana faraonima i bogovima! Razlog za te blistave trenutke uvažavanja ova namirnica potpuno je zaslužila, jer je prepuna gvožđa, magnezijuma, fosfora, molibdena, mangana, cinka i kalijuma, kao i vitamina B1 i B9. Zato, predlažemo da ga uvedete u svoj jelovnik, za početak bar kao ukusno varivo uz neki tradicionalni mesni obrok. Probajte.

 

Sastojci:

  • 2 kafene šoljice sočiva
  • ¼ glavice manjeg crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 2 lista lovora
  • 1 manji krompir
  • 1 kafena kašičica soli
  • 1 moka kašičica kima u zrnu
  • Mleveni biber po ukusu

 

Sastojci za zapršku:

  • 1 čen belog luka
  • Malo ulja
  • 1 kašičica brašna
  • 4-5 zrna kima
  • 2 kafene kašičice sirćeta
  • 1 kašičica aleve paprike

 

Priprema:

Sočivo dobro operite (u 2-3 vode) i stavite u sud u kom će se kuvati. On treba da bude nešto veći, jer sočivo, poput pirinča, gotovo utrostruči svoju masu prilikom kuvanja. Odmah stavite i crni luk isečen na kockice, 3 čena belog luka takođe sitno iseckana, krompir isečen na kockice, lovor, so, i biber. Na sve to sipajte hladnu vodu, tako da je bude tek malo iznad sastojaka. Uključite da se kuva. Kada provri, povremeno promešajte uz redovno dolivanje tople vode, koja će delom ispariti, a delom će je sočivo upiti. Vodite računa da sočivo uvek bude prekriveno vodom. Tokom kuvanja probajte sočivo, da vidite da li je dovoljno slano.

Za zeleno sočivo potrebno je oko 45 minuta da bude kuvano. Kada procenite da je gotovo, skinite ga s ringle i po želji ispasirajte ili izblendirajte, mada ne morate. Nakon toga napravite zapršku. U manjem sudu zagrejte ulje, na to stavite 4-5 zrna kima, kafenu kašičicu brašna i jedan čen belog luka, i čim beli luk počne da širi svoj karakterističan miris, skinite šerpicu s ringle i dodajte kašičicu aleve paprike, dobro promešajte te prelijte preko sočiva. Tada u varivo umešajte i dve kafene kašičice sirćeta ili limunovog soka, pa uz često mešanje kuvajte na tihoj vatri još desetak minuta.

Ovo varivo najbolje ide uz faširane šnicle, kobasice ili neko drugo pečeno meso. Tradicionalan prilog je i pečeni krompir.

 

Tekst: Aleksandra Borđoški-Karadžić

Možda vam se svidi...