Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Drljavi kolač

Ako postoji šansa da objavimo recept zavojvođanski kolač za koji niko nije čuo, onda je to ovaj! Prava, jednostavna, starinska poslastica, poreklom iz Slavonije, kojoj mnoga novokomponovana čuda mogu samo da se klanjaju. Kombinacija hrskavih kora i čokoladnog fila čini da se parčad ovog kolača jednostavno tope u ustima. Uživaćete!

 

Sastojci za kore:

  • 12 belanaca
  • 360 g šećera
  • 300 g seckanih oraha
  • 300 g brašna (tip 400 meko)

Sastojci za fil:

  • 12 žumanaca
  • 12 kašika šećera
  • 3 rebra čokolade za jelo i kuvanje (60 g)
  • 250 g putera ili margarina

 

Priprema kora: Pošto se prave tri kore, potrebno je da sve sastojke  za kore podelite na tri dela.

(4 belanceta, 120 g šećera, 100 g oraha i 100 g brašna po kori)

Odvojite belanca od žumanaca u posebne posude. Zatim belanca umutite u šne, i postepeno, kada se belance već učvrsti, dodajte šećer. U dobijeni šne zatim postepeno dosipajte prosejano brašno, a zatim i seckane orahe.

U tepsiju stavite papir za pečenje koji ste prethodno malo nakvasili i iscedili (da bi se lakše zalepio za dno tepsije). Tada  testo razlijte po tepsiji i pecite  u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 20 minuta.

Postupak ponovite i za preostale dve kore, s tim da jednu koru, onu koja će ići odozgo, kada razlijete u tepsiju, pređete malo kašikom i napravite neravnine po njoj. Razdrljajte je!

 

Priprema fila:

Žumanca i šećer dobro umutite žicom za mućenje i kuvajte ih na pari uz neprestano mešanje. Nakon 45 minuta kuvanja dodajte izlomljenu čokoladu. Mešajte fil još malo, da se sjedini s jajima. Tada ga skinite sa pare i ostavite da se ohladi. Možete ga potopiti i u šerpu s ledom, da ubrzate postupak.

U ohlađen fil dodajte kockice putera ili margarina (po želji) i dobro mešajte mikserom ili ručno, da se homogenizuje. Zatim fil podelite na dva dela i premažite donju koru. Preko nje stavite drugu koru, te nanesite preostali fil. Tada  stavite i gornju, onu drljavu koru, i kolač je spreman za sečenje i posluživanje.

 

Tekst i foto: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli