Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Puter-keks

Keks svi vole. Verovatno zato što smo svi u detinjstvu kao nagradudobijaliovu poslasticu. Ovaj koji vam danas preporučujem ćete, ako jednom probate, praviti vrlo često. Zato što u njemu sva čula uživaju. Dok ga pečete, kuća miriše na limun i vanilu… prva tura neće stići ni da se ohladi. Ako ih ostane, stavite ih u neku metalnu ili staklenu posudu s poklopcem. Predlažem da odmah pravite duplu meru.

 

Sastojci:

  • 200 g putera
  • 250 g oštrog brašna tip 400
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 jaje
  • 1 kašičica ekstakta vanile (ili štapić vanile)
  • 150 g šećera
  • Narendana kora pola limuna

 

Priprema:

Izvadite puter iz frižidera nekoliko sati ranije da bi omekšao. Kad se to dogodi, stavite ga u posudu za mućenje, dodajte šećer i mutite mikserom koji ste uključili na najjače. Treba da dobijete penastu masu u koju onda dodajete jaje i nastavljate da mutite dok se sve lepo ne sjedini.

Pomešajte prosejano  brašno i prašak za pecivo i postepeno ga dosipajte u masu. Na kraju dodajte vanilu i narendanu koru limuna. U jednom trenutku biće neophodno da promenite metlice miksera i stavite jače, spiralne, jer će testo biti gusto. Mutite sve dok ne dobijete glatko i meko testo. Zatim ga umotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider da se hladi oko sat vremena. Nakon toga na pobrašnjenju dasku stavite ohlađeno testo i oklagijom ga razvucite na debljinu od oko pet milimetara. Pomoću modli različitog oblika vadite testo i ređajte na pek-papir koji ste stavili u pleh za pečenje. U rerni, koju ste prethodno zagrejali na 180 stepeni, keks pecite 10-12 minuta.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...