Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Šarene palačinke

Evo još jednog modaliteta najrasprostranjenije svetske poslastice. Ove šarene palačinke, koje klinci zovu hipnotičke, divna su poslastica prilikom okupljanja u ove zimske dane. Uvek izazovu razne komentare, pa su, pored toga što su nesumnjivo savršenog ukusa, povod i za vesele komentare, pogotovo najmlađih. Recept je ipak univerzalan, a šare su obavezne!

 

Sastojci:

  • 10 uvrh punih kašika brašna
  • 1 jaje
  • Prstohvat soli
  • 1 ravna kašičica šećera
  • 400 ml mleka
  • 300 ml gazirane vode
  • 50 ml ulja
  • 60 g putera (prethodno istopljenog)
  • 4 ravne kašičice kakaoa

 

Priprema:

Pre nego što počnete da mutite smesu za palačinke, prosejte brašno i istopite puter. S puterom budite pažljivi, treba da se istopi, a što manje ugreje. Kad su ta dva sastojka spremna, u posudu za smesu prvo sipajte brašno, šećer, so i jaje, pa uz mešanje dosipajte mleko i kiselu vodu. Na samom kraju dodajte istopljeni puter. Smesu mutite ručno, žicom za mućenje ili mikserom, važno je da ne bude grudvica. U principu, treba vam, kao što piše, 300 mililitara gazirane vode, ali nije svako brašno isto, pa procenite sami. Kad je smesa gotova, ostavite je da stoji deset minuta, zatim ponovo promešajte i odlučite da li ste zadovoljni gustinom.

U malu činiju izvadite deo smese i u nju dodajte kakao. Naravno, ako preferirate neku drugu boju, ili čak dve različite, u smesu dodajte neku prehrambenu boju. Za šaranje koristite špric ili kesu kojoj ste odsekli vrh, a šaranje se vrši tako što u zagrejan i nauljen tiganj sipate osnovnu smesu, pa kada ona malo uhvati, pre okretanja našarajte motive po želji i onda okrenite. Mi smo pravili krugove i zato su ih klinci zvali hipno. Uživaćete svakako.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli