Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Stara senćanska pašteta

Recepti: Stara senćanska pašteta

Malo ko u današnje vreme pravi domaću paštetu. Razlog je verovatno velika ponuda i činjenica da pašteta obično ne košta više od pedestak dinara. Ipak, sve je više tekstova o tome da se one prave od ne baš najkvalitetnijih sastojaka, te da je ta niska cena, ako bolje pogledate, zapravo ogromna. Paštete po kilogramu koštaju u proseku oko 700 dinara. Duplo više od svinjetine. Zato – varjaču u ruke i počnite da pravite svoju paštetu. Recept koji vam otkrivamo potiče iz Sente, iz porodice čuvenog senćanskog mesara – majstora Borosa Gyevija Ferenca, koji je jeo sve svoje proizvode i živeo skoro sto godina. A recept za svoju čuvenu paštetu ostavio je najmiljima, koji nisu mesari, pa su rešili da ga podele s nama. Hvala im.

 

Sastojci:

  • 300 g pileće džigerice (ili neke druge)
  • 200 g svinjskog gronika
  • 100 g crnog luka
  • So, biber

 

Pre svega, potrebno vam je malo više gronika nego što piše u receptu. Treba da ga isečete na listiće tanke 2-3 milimetra, ali i da odstranite mesnati deo. Koristićete samo čistu masnoću. Nije strašno ako u paštetu uđe i malo mesa, ali trudite se da ga izbegnete.  U pliću šerpu sipajte vode, 5-6 santimetara, i uključite da provri. Kada se to dogodi, u vodu stavite par listića gronika i kuvajte toliko da omekša. Kad procenite da je kuvan, izvadite ga i stavite u tepsiju tako da se listići međusobno ne dodiruju i ravnomerno hlade. Kada završite s gronikom, isto treba uraditi i s džigericom. Po ovom receptu je pileća, ali možete koristiti i svinjsku, teleću ili neku drugu. U svakom slučaju – i džigerica, kakva god bila, mora biti isečena na tanke šnite kako bi se obarila da iz nje ne ide krv, ali ne i prebarila, jer će biti tvrda i gorka. I nju treba raširiti na tepsiju kad bude gotova. Ako primetite da ipak negde ima krvi, vratite nakratko to parče u kipuću vodu. Vodu u kojoj su se barili gronik i džigerica nemojte prosuti.

Dok se to hladi, na kockice iseckajte crni luk, posolite ga i izdinstajte na malo masti.

Preostaje vam samo da gronik, džigericu i luk stavite u blender, dodate malo vode u kojoj se sve barilo, stavite bibera i soli (to po ukusu) i dobro izmiksate. Povremeno probajte, dodajte još tečnosti ili soli i dobićete kvalitetnu i ukusnu paštetu za malo novca.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški-Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli